MANDATI ISTEKLI 2022. U SO Šavnik predstavnici građana bez legitimiteta

V.K.

04. 07. 2024. u 06:30

KRIZI u koju je upala šavnička lokalna uprava već skoro dve godine ne nazire se kraj. Iz koalicije "Za budućnost Šavnika" pozvali su predsednike države, Skupštine i Vlade Crne Gore da spreče kršenje pravnog poretka u toj opštini.

МАНДАТИ ИСТЕКЛИ 2022. У СО Шавник представници грађана без легитимитета

V.K.

Napominju da je mandat SO Šavnik istekao 2022, kada su održani izbori u 21 od 23 biračka mesta. Dodaju da na dva biračka mesta izbori nisu završeni zbog "izbornog turizma", kada je uoči njihovog održavanja broj žitelja šavničke opštine uvećan za više od 20 odsto!- Građani Šavnika nisu dozvolili da o njihovoj sudbini odlučuju izborni turisti iz Nikšića i drugih mesta. U biračkom mestu Kruševice broj stanovnika u vreme izbora je uvećan za više od neverovatnih 400 odsto - navode iz koalicije ZBŠ.

Poručuju da je na pasivnost institucija reagovao narod primenjujući zakon i zaštitu svojih građanskih prava.

- U međuvremenu nelegitimna Skupština nastavlja sa radom i donosi budžet za 2023/2024. Marta ove godine većina saziva Skupštine koju čini DPS, na elektronskoj sednici donosi odluku o skraćenju mandata odbornicima SO, suprotno zakonu o lokalnoj samoupravi koji ne prepoznaje institut skraćenja mandata odbornicima, već skraćenje mandata Skupštini - navodi se u saopštenju.

Kršenje Ustava

IZ koalicije ZBŠ upozoravaju da se Ustav Crne Gore krši i u delu zajamčenog prava na lokalnu samoupravu, njeno funkcionisanje, odnosno da građani učestvuju u donošenju odluka preko izabranih predstavnika u lokalnom parlamentu. Postojećim predstavnicima mandat je istekao 2022.

Odluka kao takva, kažu, nema zakonsko utemeljenje.

- Napominjemo da je navedena skupština nezakonski održana jer je od momenta zakazivanja do momenta održavanja prošlo svega par sati, a bez pozivanja odbornika opozicije. Očigledno se lokalnoj DPS vrhuški žurilo kako bi predupredila uvođenje prinudne uprave u Šavniku - kažu iz koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!