HRVATSKI ŠEFE DIPLOMATIJE BESAN: Crna Gora odradila "nečiji posao, a zna se i čiji"

V.K.

01. 07. 2024. u 22:05

CRNA Gora je donošenjem Rezolucije o Jasenovcu pokazala dva lica, svoje evropsko lice u Briselu i svoje instrumentalizovano lice u Podgorici, na što će Hrvatska reagovati, izjavio je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

ХРВАТСКИ ШЕФЕ ДИПЛОМАТИЈЕ БЕСАН: Црна Гора одрадила нечији посао, а зна се и чији

Foto: Iakovos Hatzistavrou / Pool via AP/Depositphotos

- Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i saopštenje te kao članica EU i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme, a još raspravljamo s premijerom kako postupiti - rekao je Grlić Radman uoči sednice Predsedništva HDZ-a u Zagrebu, govoreći o odgovoru na rezoluciju koju je Skupština Crne Gore usvojila "samo dan nakon što je dobila zeleno svetlo" od Evropske komisije, prenose mediji u Crnoj Gori.

Grlić Radman objašnjava da su dobrosusedski odnosi jedan od ključnih kriterijuma proširenja EU.

- Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na što se obvezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost - ocenjuje Grlić Radman i dodaje da je politika zvanične Crne Gore instrumentalizovana. - Ovde je na delu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg. Hrvatska vlada svake godine komemoriše žrtve i osuđuje počinitelje.

S druge strane, u Crnoj Gori je izostala osuda vlastite agresije, rekao je hrvatski ministar.

- Dobro se sećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik. S time se Crna Gora mora suočiti jer je agresija bila i odande, a ta su sećanja sveža. Suočavanje s vlastitom prošlošću i procesuiranje ratnih zločinaca bio bi odgovor prave susedske države - rekao je Grlić Radman. - Uostalom, Parlament Crne Gore nije telo koje treba to prosuđuje ni da daje pravu ocenu događanja od pre 80 godina. To je posao nezavisnih tela i istoričara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor