ZAGREBE, OPROSTI: Zbog Rezolucije o Jasenovcu put Hrvatske otišlo saopštenje MSP Crne Gore

V.K.

01. 07. 2024. u 12:55

MINISTARSTVO spoljnih poslova Crne Gore izrazilo je poštovanje Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske i saopštilo da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH i da se oni nikada nisu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine.

ЗАГРЕБЕ, ОПРОСТИ: Због Резолуције о Јасеновцу пут Хрватске отишло саопштење МСП Црне Горе

V.K.

Ministastvo spoljnih poslova izražava žaljenje što Republika Hrvatska nameru Crne Gore da se i ovom Rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama doživljava kao atak na dobrosusedske odnose dve države, saopšteno je iz MVP- a.

Ministarstvo ponovo ukazuje da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac dešavali pod komandom profašističkog režima NDH.

-I da se oni nikada nisu i ne mogu dovoditi u vezu sa današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, neguje kulturu sećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promoviše politiku pomirenja - navodi se u reagovanju.

Ministarstvo ističe da su na spoljnopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da su iskreno zahvalni Republici Hrvatskoj na nespornoj i dragocenoj podršci u svim integracionim procesima Crne Gore.

- Crna Gora je posvećena daljem razvijanju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa sa Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj veri nastavi da rešava sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. Ministarstvo i ovim putem ponavlja više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila - navodi se u saopštenju.

Saopštenje resornog ministarstva usledilo je nakom reakcije komšija iz Zagreba nakon izglasanja rezolucije o genocidima u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu u Skupštini Crne Gore. Hrvati su zamerki Crnogorcima što su zanemariti njihove pozive da ne politizuju žrtve Jasenovca i ne povlače poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na njihove bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor