VIDOVDAN U HERCEGNOVSKOJ LAZARICI: Kosovo kao obnoviteljska, vaskrsla sila

V.V.

28. 06. 2024. u 14:24

Na Vidovom vrhu iznad Herceg Novog, u Lazarici koja je godinama obnavljana trudom brojnih darodavaca a u završnici prilogom porodice Dušana Radovića, služena je liturgija,parastos kosovskim mučenicima i nošena je litija.

ВИДОВДАН У ХЕРЦЕГНОВСКОЈ ЛАЗАРИЦИ: Косово као обновитељска, васкрсла сила

FOTO: RT HN

Kada se vernici skupe saborno u hramovima, samo tada su puni samopouzdanja i svesni da postoji sila Božija, poručio je predsednik Crkvene opštine Topaljsko hercegnovske Zoran Lazarević.

-Od Vidovdana do danas u kontinuitetu u narodu, crkvi, guslama, običajima , pamćenju, pesmi, književnosti, umu živi Kosovo. Kosovo kao jedna vaskrsla, obnoviteljska sila, sila Duha svetoga koju je Lazar na Kosovu ispovedao - kazao je Lazarević.

On je podsetio i da je obnova Lazarice dogovorena pre 25 godina na inicijativu pokojnog profesora Veselina Pestorića, čoveka izuzetnog duha i poznavaoca kulturnog i narodnog nasleđa pa je svaka služba na Vidovom vrhu i pomen i sećanje na njega.

Liturgiju su služili arhijerejski namesnik Obren Jovanović, paroh igaljsko-sutorinski Stevan Durić i jerej Vladan Pantelić.Prisustvovao je potpredsednik opštine Miloš Konjević.

- Kosovo je neispričana priča koja traje sedam vekova, o kojoj se govori sa radošću ali i žalom u srcu - rekao je otac Obren.

- Kosovska priča može samo da se shvati Svetim jevanđeljem, jer je jedino nadahnuće Jevanđelja rukovodilo svetoga cara Lazara da se opredeli za carstvo nebesko. Po svim logikama ovoga sveta, naše, u to vrijeme maleno carstvo da stane u odbranu takvoj sili, vojsci i u ono vreme moći, bilo je nemoguće. Car Lazar je bio sveti sigurno i vreme svog ovozemaljskog života, svoju veru i vernost Bogu zapečatio je na Kosovu i za sva vremena opredelio put srpskog naroda - deo je besede oca Obrena Jovanovića.

Ikonu Bogorodice u Lazaricu je kao poklon doneo  Andrija Popović iz Mojdeža, koji sada živi u Beogradu.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je guslar Milija Kosović i pevačko društvo Karađorđe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu