RAČUNI VIŠE NISU TAJNA: Šta sve donosi novi zakon o sprečavanju korupcije koji je usvojila Skupština Crne Gore

V.K.

26. 06. 2024. u 06:45

VREME nedostupnih računa crnogorskih zvaničnika, šefa države, premijera, ministara, poslanika i drugih javnih funkcionera je prošlo, jer po novom Zakonu o sprečavanju korupcije koji je nedavno donela Skupština Crne Gore, Agenciji za sprečavanje korupcije više neće trebati saglasnost kako bi postupila podacima sa računa funkcionera i članova njihovih porodica.

РАЧУНИ ВИШЕ НИСУ ТАЈНА: Шта све доноси нови закон о спречавању корупције који је усвојила Скупштина Црне Горе

V.K.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić nisu omogućili Agenciji uvid u svoje bankovne račune. Nažalost, oni nisu usamljen primer, nego je sličnih previše.

Osim premijera Spajića, još 12 od ukupno 22 člana njegove vlade nije dao saglasnost Agenciji za pristup podacima, dok je od 81 poslanika parlamenta, saglasnost dalo samo njih 30.

Novim zakonom se propisuje da Agencija, radi provere podataka iz movinskih kartona, može imati pristup podacima sa računa. Bliži način pristupa podacima sa računa propisaće Vlada. Iz MANS-a su više puta upozorili da je potencijalno skrivena imovina funkcionera pre svega na inostranim računima.

- Ovo je posebno važno jer se takozvana provizija od korupcije neretko krije na žiro računima van Crne Gore, u poreskim rajevima iza kompleksnih mreža ofšor kompanija i čitave armije advokata i takozvanih renta direktora, saopštio je direktor Istraživačkog centra ove NVO Dejan Milovac.

Jelena nije kriva

UPRAVNI sud Crne Gore poništio je rešenje Ministarstva finansija i utvrdio da je bila nezakonita odluka glavne budžetske inspektorke i njene koleginice da je bivša direktorka ASK Jelena Perović, mimo zakona i nadležnosti, utvrđivala naknade za varijabilni deo zarade i prekovremeni rad zaposlenih u ASK.

Kroz globalni projekat istraživanja ofšor poslova pod nazivom "Pandorini papiri", MANS je objavio 2021. da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Novim zakonskim rešenjem crnogorski funkcioneri sada su dužni da najmanje jednom godišnje Agenciji dostave imovinske kartone, u kojima prijavljuju svoje prihode i imovinu svoje familije.

Milova 51 nekretnina

U IMOVINSKOM kartonu bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića navodi se da poseduje 51 nekretninu. Đukanović je u izveštaju ustvrdio da je 34 nekretnine stekao nasledstvom, osam kupovinom, a sedam razmenom. Radi se o stanovima, pašnjacima, voćnjacima, šumama, garažama, podrumima. Bivši lider DPS ima udeo u vlasništvu u dve firme, i to 25 odsto u DOO "Univerzitas", a 50 odsto u DOO "Global Montenegro".

Agencija može da proveri da li prijavljeno odgovara podacima kojima raspolažu druge crnogorske institucije, među njima i banke. U jednom od dokumenata Agencije se pojašnjava da ona može zahtevom da traži od banaka u Crnoj Gori pristup svim računima koje određene osobe poseduju - kako prilivima i odlivima na tekućim i deviznim računima, kao i novčanim i kreditnim zaduženjima. Za neprijavljivanje tačnih podataka i imovine kazna iznosi do dve hiljade evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!