VELIKI GUBITAK ZA NJEGOŠEVU CRNU GORU: In memorriam - Odlazak pesnika Ilije Lakušića

V.K.

24. 06. 2024. u 08:25

SRPSKO književno nebo od juče je bogatije za još jednog izuzetnog književnog stvaraoca. U Podgorici je umro Ilija Lakušić (77) koji je iza sebe ostavio bogato stvaralastvo napisano na srpskom jeziku i ćirilici.

ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА ЊЕГОШЕВУ ЦРНУ ГОРУ: In memorriam - Одлазак песника Илије Лакушића

Privatna Arhiva

Tuguje pesnička bratija u Crnoj Gori, ali i izvan njenih međa.

-Otišao je veliki pesnik i moj vrli drug i prijatelj Ilija Lakušić.. .Bio je i ostao čovek sa velikim i neponovljivim darom i duhom, jedan od naših najistaknutijih stvaralaca u ovom veku...Duhovit i vedar u životu i u poeziji , u svim situacijama pesnik i gospodin. Družili smo se više od tri decenije ...Njegov odlazak je veliki gubitak za Njegoševu Crnu Goru, do koje je on najviše i držao i pevao u, svojim knjigama o Dva Petra sa Cetinja i Jezerskog vrha, o štampariji i Obodskom slovu, o Svetom Jovanu Vladimiru i svemu onome što čini srpstvo...Pevao je i o Hristu i o Sokratu i o braći pesnicima s kojima je proveo život...I o ljubavi je pevao ne priznajući boljke i godine svoje...Jer pesnici su uvek mladići! - kaže Andrija Radulović.

Ugledni časopis Letopis Matice srpske objavio je nedavno njegove pesme u jubilarnom broju povodom 200 godina postojanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024