DECA I NARODNA KNJIŽEVNOST: Prvo takmičenje u poznavanju pretkosovskog ciklusa

V.V.

20. 06. 2024. u 10:51

Učenici iz osnovnih škola i polaznici nastave veronauke iz Herceg Novog, Budve i Kotora učestvovala su na zanimljivom takmičenju u poznavanju narodne književnosti – pretkosovskog cikusa.

ДЕЦА И НАРОДНА КЊИЖЕВНОСТ: Прво такмичење у познавању преткосовског циклуса

FOTO: RT HN

Takmičenje je prvi put održano  u Duhovnom centru „Sveti Kirilo i Metodije” u Kutima, u Zelenici i organizovao ga je hercegnovski ogranak Srpskog kulturno prosvetnog društva „Prosveta“. Predsednica Olivera Doklestić istakla da je stara narodna književnost osnova sve umetničke književnosti, a iz narodne su „izrasli“ i Njegoš, Andrić, Selimović i mnogi drugi.

Opšti utisak je da su deca pokazala izuzetno znanje, rekla je članica žirija profesorica Zdravka Aćimović sa kojom su u žiriju radile i profesorice Gordana Bulatović i Jelena Đonović.

- Deca pokazuju da se tom poezijom bave i žele da je izučavaju sa više aspekata i otkrivaju svu njenu lepotu. Ta poezija zaista ima lepotu, nije samo uzlet u istorijsku prošlost, nego je to vrlo slojevita građa. To su pesme koje imaju radnju, dramski naboj i nije ni čudo što se danas u savremenoj umetnosti, pozorištu, filmu često koriste kao polazna osnova. Imaju i drugačije savremeno čitanje - objasnila je Aćimović.

Program je organizovan uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike  Srbije i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Prvo mesto osvojio je Momčilo Đurić, učenik devetog razreda, polaznik škole veronauke iz Budve, drugo  Lazar Cerović, učenik osmog razreda, takođe polaznik škole veronauke Budva (mentorka Tijana Lekić. Treće mesto ravnopravno dele Marija Boričić, učenica sedmog razreda OŠ „Nikola Đurković“ (mentor Andrija Vidović) i Kristina Tomašević, učenica osmog razreda OŠ „Milan Vuković“ (mentorka Duška Jovanović).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

IBRAHIMOVIĆ U CENTRU SKANDALA: Italija bruji o Zlatanovoj osveti, oterao trenera iz Milana, ovo je pravi razlog