SRBI NA "PENI OD MORA": Na izborima u Budvi DF na dva fronta osvojio 18 mandata, potpuni krah PES

V.K.

27. 05. 2024. u 12:55

BEZ apsolutnog pobednika protekli su izbori u Budvi, formiranje nove vlasti zavisiće od postizbornih koalicija. Dve liste nekadašnjeg Demokratskog fronta osvojile su najviše mandata - 18.

СРБИ НА ПЕНИ ОД МОРА: На изборима у Будви ДФ на два фронта освојио 18 мандата, потпуни крах ПЕС

V.K.

Koalicija "Za budućnost Budve", koju predvodi Mladen Mikijelj, osvojila je 25,4 odsto glasova i devet mandata. Ovaj savez čine NSD, DNP, SNP, PzP, UCG, Demos, PCG, Radnička partija i Slobodna Crna Gora. Lista "Budva naš grad", koju predvodi Nikola Jovanović, 23,9 odsto glasova i devet odborničkih mesta. Ova građanska lista koju podržava pritvoreni bivši predsednik Opštine Milo Božović frakcijski se odvojila od nekadašnjeg DF-a.

Demokrate su osvojile 10,7 odsto odnosno četiri mandata, dok je PES doživeo potpuni krah jer je na parlamentarnim izborima u tom gradu imao čak 25 odsto glasova, a sada je spao na svega sedam odsto! GP URA sa 4,9 odsto i koalicija SDP-SD-LP sa 4,6 odsto dobile su po jedan mandat.

Ceh glasa za rezoluciju

POLITIČKI analitičar Boško Vukićević smatra da je PES platio žestoku političku cenu zbog tragične greške glasanja za Rezoluciju UN o Srebrenici.

- Njihov debakl na ovim izborima to i pokazuje. Pokazati kičmu katkad je i politički profitabilno. Ovako izgubili su ogroman broj glasača i moraju prihvatiti posledice sopstvenih pogrešnih izbora - kaže Vukićević.

Ko će sve činiti novu vlast u centru crnogorskog turizma teško je prognozirati. Iz liste "Budva naš grad" poručili su dojučerašnjim saborcima iz DF-a, NSD, da sa njima ne žele da razgovaraju već samo sa delom konstituenta koalicije "Za budućnost Budve" - sa Milanom Kneževićem i SNP. Iz DPS-a poručuju da buduće vlasti u Budvi neće biti bez te stranke. Ova partija je osvojila dva mandata više nego 2022. Lider GP URA Dritan Abazović smatra da PES više nema legitimitet da vlada Crnom Gorom.

- Dajte parlamentarne izbore - poručio je Abazović, ističući da su stranke koje upravljaju Crnom Gorom pojačale nacionalistički diskurs i u Budvi doživele politički krah - Građani Crne Gore žele drugačije.

Pravo glasa imala su 19.034 građanina, koji su glasali na 28 birališta, a izlaznost je bila najniža u poslednjih 15 godina - 58 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!