U KASI PLANIRANO SKORO 42 MILIONA EVRA: Budva lider po pitanju opštinskih budžeta u Crnoj Gori

B. DABIĆ

30. 12. 2022. u 13:41

DA je Budva lider među crnogorskim opštinama potvrđuje i planirani budžet za 2023. godinu.

У КАСИ ПЛАНИРАНО СКОРО 42 МИЛИОНА ЕВРА: Будва лидер по питању општинских буџета у Црној Гори

Foto: B.Dabić

Iako ima deset puta manje stanovnika od Podgorice, Budva u Novu godinu ulazi sa planiranim budžetom od 41.659 miliona evra, što je više od dve trećine kase glavnog grada. Opština Budva nema kreditnih zaduženja i sve rashode finansiraće iz tekućih prihoda.

Sekretarka sekretarijata za finansije u Opštini Budva Sonja Kuljača kazala je da je budžet realan i održiv, te da omogućava finansijsku stabilnost lokalne samouprave, a njime će biti podržani brojni investicioni projekti, kao i socijalni, programi kulture i digitalizacije opštinske uprave.

Dok su opozicije naveli da je budžet „paket želja”, potrošački, iz vladajuće kolacije ističu da je realan i razvojni. Predlagač odluke o budžetu predsednik opštine Budva Milo Božović je podsetio da Opština nema kreditnih zaduženja i može dugoročnije i hrabrije da planira svoje prihode.

- Sve svoje rashode finansiraćemo iz tekućih prihoda. Planiramo niz strateških projekata za bolji kvalitet života. Ministarstvo finansija nije imalo nijednu primedbu na naš budžet i dalo je potpunu saglasnost. Ovaj finansijski plan je razvojni. Planiramo projektovanje i reviziju najvažnijih projekata za istoriju ove opštine. Realizacija je planirana u više godina, a preduslov je izrada projektnih rešenja - kazao je Božović.

Prema rečima predsednika Opštine Budva, prioritet treba da ima izgradnja Opšte bolnice.

Foto: B.Dabić

Milo Božović

- Ovo je tema je koja izaziva puno pažnje. Iako se misli da je ideja bila u duhu političke kampanje, sa sednice Skupštine opštine Budva poručujem sasvim jasno da je bolnica prioritetni zadatak ove lokalne samouprave. Siguran sam da ćemo je imati u Budvi, imali podršku, ili nemali. Molim sve jer je u pitanju javni interes da ne pokušavaju da opstruiraju taj projekat - rekao je Božović.

On je istakao da kulturu stavlja u epicentar dešavanja projektom „Budva Evropska prestonica kulture” za 2028. godinu i obrazložio:  „Ovo je odgovor za kumulativnu cifru u budžetu - dva miliona evra za kulturu”.

- Kada smo u finalu od nas se očekuje da u budžetu imamo ozbiljna sredstva za kulturu i sva ostala pitanja su suvišna ili su postavljena sa pozicija ljudi koji ne znaju šta se ovde radi - kazao je Božović i istakao  da nema strah da najavi velike projekte jer Budva to može.

Za usvajanje budžeta je glasao 21 odbornik, osam je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.


Sekretar Sekretarijata za investicije Joko Popović naglasio je da je veoma značajno usvajanje Plana investicionih aktivnosti kako bi se na vreme počelo sa radovima na realizaciji brojnih projekata.

BONUS VIDEO - SELAM ALEJKUM, CRNOGORCI: Dijaspora u Podgorici - Skup podrške Milu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)