ОПРЕЗНО СА ПЕЧУРКАМА! Михољско лето представља истински изазов за гљиваре, али и опасност за неуке бераче, упозоравају из “Наисуса”
ТОПЛА и влажна јесен је идеална за раст гљива, а у нашим крајевима су сада најраспростањеније сунчанице и шампињони који - нажалост - имају готово идентичне "двојнике" чија употреба може да буде и кобна.
Ово је посебно опасно стога што довољно нису едуковани ни они који гљиве беру за личну потрошњу, ни они који их стављају у промет, па из миколошког друштва "Наисус" упозоравају заинтересоване да не купују од непознатих продаваца - на улици, без декларације и потврде порекла.
- С обзиром на то да је "шумско месо" богато витаминима и минералима, све је више људи из урбаних средина који мењају стил исхране и окрећу се природним изворима. Али, често се догађају и тровања врстама гљива које беру неуки - каже један од најцењенијих миколога аматера Марјан Куштера, иначе оснивач многих миколошких и гљиварских друштава на југу Србије.
Истиче и то да су у јесен најчешће сунчанице, у народу познате под именом сунцобранке, те срндаћ или козарка.
- Праве сунчанице су крупне гљиве са "шеширима" и до 40 центиметара, покривеним смеђим "крпицама". Код њих су листићи под шеширом крембеле боје и на притисак постају смеђе, а миришу на лешник или орахе. Расту на ливадама и пропланцима који се не косе машински и не третирају вештачким ђубривима, а има их и уз трнове и ивице шума. Њима сличне су сунцобранке које називамо чупаве или куштраве сунчанице. њихов "шешир" је мањи и углавном остаје затворен, као лопта. Беличасте је кожице, а крпице на шеширу, као и месо у листићима и дршки, при засецању поцрвене. Са двоструко краћом дршком беле или крем боје, без икаквог орнамента или шаре, јасно се разликују од праве сунчанице - тумачи Куштера.
Иако се и "чупава" сунчаница категорише као јестива, није мало људи који су осетљиви на неке специфичне протеине које она садржи, па настају стомачне тегобе, дијареја и повраћање. Ако дође до пада крвног притиска и губитка соли, обавезно је јављање у медицинску установу и третман инфузијама.
"ПРЕГЛЕД"
ЈЕЛКА Ранђеловић из села Гркиња прави врхунске специјалитете од гљива које сама бере на обронцима планине Селичевице. Каже, никада није оманула јер је имала одличног учитеља - свекрву.
- Она више не може са мном у планину, али све што донесем темељно прегледа. Иначе, ових дана су шуме пребогате још вргањима и боровњачама - тврди Јелка.
Препоручујемо
СТИГАО ЖЕСТОК ОДГОВОР ТРАМПУ ОД ПРЕДСЕДНИКА: То је наше и тако ће остати!
ПРЕДСЕДНИК Панаме Хосе Мулино поручио је да Панамски канал припада његовој држави и да око тога неће бити преговора.
23. 12. 2024. у 08:54
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
"СРЦЕ МОЈЕ, ДУШО МОЈА" Дајана грца у сузама због Жике, а он је грли: "Сетила сам се наше свадбе" (ВИДЕО)
"ЗАСЛУЖИО си да те загрлим и пољубим..."
23. 12. 2024. у 10:06
Коментари (0)