ПОЗЛАТИЛА СЕ КРСНА СЛАВА: Успех ученика Техничке школе из Деспотовца на гастро-фешти у Нишу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

21. 05. 2024. у 12:48

ПЕТ кувара Техничке школе из Деспотовца, који су се на 11. Гастро-туристичком фестивалу у Нишу такмичили у категорији припремања јела националне кухиње, освојило је пет златних медаља. Њихов ментор, професор куварства Дејан Новаковић један је од само 10 ментора који су добили златну ленту.

ПОЗЛАТИЛА СЕ КРСНА СЛАВА: Успех ученика Техничке школе из Деспотовца на гастро-фешти у Нишу

FOTO: Privatna arhiva

Деспотовачки ђаци својим јелима представили су крсну славу у ресавско-влашком крају. Поред славског колача и погаче, као и уобичајених јела која се припремају за славу, Деспотовчани су спремили јела по рецептима старим од пола до три века. Петоро ученика, Тамара Јовановић, Јасмина Петровић, Дара Петровић, Стеван Јовановић и Драгомир Тасић, за два и по дана припремило је 65 јела.

Конкуренција

ДЕСПОТОВЧАНИ су посебно поносни на медаље зато што је конкуренција била веома јака, било је око 500 такмичара из 13 земаља и 16 школа.

- Рецепт за жуту торту са џемом стар је 300 година, ту су и старинске пуслице које су карамел боје и које се пеку на дрва по строгој минутажи, ораснице по рецептури старој стотинак година, у којима чоколаду замењује какао. Спремили су и старински ролат са џемом који се припрема само од брашна и јаја, мекике и уштипке на старински начин, те ресавску кавурму у скрами, чварке од свиње ресавке, жути и бели дулек, који важе за српску банану - наводи Новаковић само део спремљених јела.

Сву храну сервирали су у дрвеним и земљаним посудама, које су биле постављене на чергама, ћилимима и карираним столњацима, а испред штанда била је синија са две столичице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (0)

ШТА РЕЋИ! НИЈЕ ВОЛЕЛА НОВАКА ЂОКОВИЋА, А САД... Реакција Ендијеве мајке све оставила у шоку (ФОТО)