ПЕГЛАНИ ЗАЛОГАЈИ И ЦЕНА: Велики број посетилаца на традиционалном 10. Сајму кобасице у Пироту

Витомир Ћирић

29. 01. 2023. у 08:59

ПИРОТ је првог дана викенда у знаку пеглане кобасице.

ПЕГЛАНИ ЗАЛОГАЈИ И ЦЕНА: Велики број посетилаца на традиционалном 10. Сајму кобасице у Пироту

Далибор Тошић са својим производима, Фото В. Ћирић

У спортској сали "Кеј" организован је 10. по реду Сајам пеглане кобасице, који је окупио четрдесетак произвођача овог специјалитета, али и многобројне прерађиваче млека, односно произвођаче сирева и качкаваља, као и винаре из целе Србије.

Осим посетилаца из овог дела Србије, пристигло је пуно света и из суседне Бугарске, који су редовни посетиоци, али и добри купци пеглане кобасице, коју су регистровани произвођачи продавали по 4.000 динара за килограм, док су остале врсте кобасица биле неупоредиво јефтиније. Овако високу цену пеглане кобасице одређује понуда и тражња, али и уверење код многих произвођача и купаца, да је пиротска "потковица" својеврстан афродизијак, због тога што се припрема од посних меса: јунеће, козје, овчје, са домаћим зачинима.

- Све је поскупело, па и месо на тржишту. За један килограм пеглане кобасице потребно је три килограма квалитетног свежег меса, без лоја, хрскавица, масти и домаћи зачини који су такође поскупели. Килограм белог лука на пиротској пијаци је између фантастичних 800 и 900 динара, што је заиста много. Затим ту следи мукотрпан посао око млевења, мешања, пуњења и коначно пеглања кобасице, да би је након свега тога окачили негде на промаји и ниској температури где мора да стоји бар 40 дана. Током тог периода неопходно је свакодневно истискивати ваздух из напуњене смесе односно кобасице и све то утиче на цену - каже један од четрдесетак регистрованих излагача.

Посетиоци задовољни смотром, Фото В. Ћирић

Он поздравља чињеницу да већ неколико година не може свако да излаже већ само регистрована домаћинства, односно мајстори који сваку кобасицу обележавају кодом како би се знао састав "потковице" и мајстор испод чијих је руку настала. Топла зима у протеклих месец-два није уопште ишла наруку произвођачима.

Једна од гошћи из суседне Бугарске, која каже да је пензионерка и да долази сваке године на сајам, претпоставља да ће и даље долазити док год може јер је храна која се понуди у Пироту природна, односно такву не може да купи у својој Софији.

- Купим понеку потковицу "пеглане" за себе и супруга, али и сестру и њену децу, затим обавезно пазарим и сир и маслац, као и качкаваљ, јер мислим да нема никаквих додатака који су карактеристични за данашњу прехрану. Током године, испланирам тачно колико ћу да потрошим, уштедим, и кад дођем потрошим све и тако стално - прича жена Наста Димитрова.

Фото В. Ћирић

Овогодишњи промотер сајма је глумац Андреј Шепетковски, који нам је рекао да је још раније чуо за сајам и пиротску пеглану кобасицу, али је сада заиста изненађен бројем произвођача и посетилаца који су дошли на ову светковину.

У Пироту су иначе презадовољни овом манифестацијом која је окосница гастро понуде овог краја. Градоначелник Владан Васић и Братислав Златков, директор Туристичке организације истичу да Сајам пеглане кобасице доводи велики број гостију из целе Србије и суседне Бугарске.

Андреј Шепетковски, Фото В. Ћирић

РАСТЕ БРОЈ

ПРЕ десетак година када је отпочела прича са пегланом кобасицом, долазило је по десетак хиљада људи, сада на годишњем нивоу број туриста је десетоструко већи, поред осталог захваљујући и овој светковини. Протеклих дана се у хотелима у Пироту и околини тражио кревет више, управо због овог сајма, па су и угоститељи задовољни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (1)

ШТА РЕЋИ! НИЈЕ ВОЛЕЛА НОВАКА ЂОКОВИЋА, А САД... Реакција Ендијеве мајке све оставила у шоку (ФОТО)