СВИ ГУНЂАЈУ, АЛИ КУПУЈУ: Цене паприке за ајвар у Пироту
ПОЧЕТКОМ септембра, Пироћанци се ужурбано припремају за предстојећу зиму, када је о зимници реч. Тијабарска пијаца буквално је крцата разним воћем и поврћем, а оно што ће сви спремити, сасвим сигурно је незаобилазни ајвар, "пинџур", али и пекмези, односно суве паприке. Цене су нешто више од прошлогодишњих, међутим, од домаће зимнице се не одустаје или је у најгорем случау смањена количина, али се ипак спрема.
- Гунђају и купују. Њима је скупо, нама је јефтино, али ипак се продаје. Људи најпре долазе, кибицују, питају пошто је, обилазе тезге, а кад их видим са празним џаком испод мишке и пијачним колицима, знам да су кренули по паприку за ајвар - рекао нам је један од старих продаваца на Тијабарској пијаци која се, због велике понуде, проширила и на околни парк крај Споменика ослободиоцима. Нарочито суботом, када је овде пазарни дан и када се народ сјати и из планинских села.
Међу Пироћанцима је иначе, популарнија "домаћа" паприка, што значи она која потиче из баште неког околног села као што су Крупац, Извор, Трњана, Пољска Ржана, Велики или Мали Јовановац, или из Бериловца, Барја и других места.
Домаћице тврде да је то аутохтона паприка која је издашнија и мање водна, па су за њу спремне да плате и фантастичних 18 динара по комаду. Када се купи, пече, ољушти, самеље и испржи - теглу ајвара прженом на зејтину тешко је спремити испод 600 динара.
- Сваке године спремам зимницу па ће тако бити и ове. За нашу четворочлану породицу, уколико спремимо све, потребно је бар 35.000 до 40.000 динара, што и није мала сума. Не волимо индустријску зимницу, па се мало потрудимо око печења, љуштења и сличних послова, али оно што спремимо знамо да је квалитетно. За спремање ајвара и пинџура се ангажујемо сви у породици јер је то велики посао који мора да се заврши у кратком року. Печена паприка не трпи стајање: мора одмах да се љушти, меље, пржи и ставља у тегле - каже Јасминањ Младеновић, домаћица из Пирота, која уз стандардну зимницу обавезно наниже и понеки венац паприке за пуњење млевеним месом или пасуљем.
Осим домаћих, на Тијабарској пијаци могу се срести и купци из суседне Бугарске, који купују мање количине "натуралних" односно природних производа. Истини за вољу, ове јесени их је мање у односу на претходне сезоне.
ЦЕНЕ
КИЛОГРАМ паприке за ајвар је од 120 до 150 динара, парадајза од 80 до 150, кромпира око 80 динара, белог лука од 400 до 800 динара, краставца 100 динара, купуса 50, док је шаргарепа дупло скупља. Црни лук је око 80 динара, кромпир 70...
Цене воћа, су од 120 до 150 динара за крушке, идентична је и цена разних кајсија и бресака, шљиве се могу пазарити за 50-60 динара за килограм, грожђе од 90 до 150 динара.
Препоручујемо
ТРИКОВИ ИСКУСНИХ ДОМАЋИЦА: Како најбрже да ољуштите печене паприке за ајвар
05. 09. 2022. у 09:56
ВУЧИЋ УПУТИО НАЈХРАБРИЈЕ ПИТАЊЕ ЛИДЕРИМА 46 ЗЕМАЉА: Да ли вам је увек био важнији формални бирократски приступ или суштина?!
ПРЕДСЕДНИК Вучић у свом говору на самиту Европске политичке заједнице у Будимпешти поставио је храбро питање пред 46 европских лидера.
07. 11. 2024. у 16:03
НАЈЈАЧА СИЛА ЕВРОПЕ НА УДАРУ: Трамп већ запретио - "Платићете високу цену!"
ДОНАЛД Трамп изјавио је прошле недеље како ће Европска унија морати да плати "високу цену" јер није куповала довољно америчких извозних производа. Део европских економиста и банкара упозорава како би победа Доналда Трампа могла изазвати трговински рат који би затим "гурнуо економију еврозоне из спорог раста у потпуну рецесију".
06. 11. 2024. у 20:03 >> 20:04
НА ВЕНЧАЊУ САМ БИЛА НАЈТУЖНИЈА ЖЕНА: Ивана је открила невероватне тајне породице Трамп
У СВОЈОЈ књизи "Raising Trump", Ивана Трамп, прва супруга Доналда Трампа, поделила је фасцинантне приче о породици Трамп које ће вас засигурно изненадити – јер када Ивана одлучи да исприча све, она заиста исприча све.
07. 11. 2024. у 13:21
Коментари (0)