КАД ЗАМИРИШУ ФАНЦИ И ТАРАНА: У Бајмоку одржан Фестивал буњевачких ила

Ј.ЛЕМАЈИЋ

30. 08. 2021. у 18:56

"АЛ се некад добро јело баш..."

КАД ЗАМИРИШУ ФАНЦИ И ТАРАНА: У Бајмоку одржан Фестивал буњевачких ила

Фото: Ј. Лемајић

Ако би неки стихови требало да опишу Фестивал буњевачких ила у Бајмоку онда би то био евергрин Ђорђа Балашевића. Баш као у песми, спемиле су вредне домаћине тарану, фанке, паприкаш, насуво са маком, медењаке и друге ђаконије и још једном показале због чега је овај фестивал Суботичанима један од најомиљенијих.

Фестивал буњевачких ила, 16.по реду, одржава се у оквиру Фестивала буњевачке културе, који организује Буњевачки културни центар из Бајмока. Ове године окупио је око 30 излагача, међу којима су припадници четири националне заједнице, те тако даје праву слику онога што Суботица уствари јесте. Међу учесницима је било и деце, што показује да традиција неће бити заборављена.

Фото: Ј. Лемајић

Посетиоце Фестивала буњевачких ила поздравио је градоначелник Стеван Бакић, истичући да је Фестивал буњевачке културе постао препознатљив како у етнолошком и идентитетском смислу, тако и у туристичком.

- Кухиња је увек била мала радионица културе и тако су сви учесници ове манифестације чувари и промотери своје националне културе и идентитета. Организатори манифестације, Буњевачки културни центар Бајмок, поред изложених кулинарских производа организовали сведочанства о многим знаменитим личностима који су много урадили за буњевачки народ и културу - поручио је Бакић.

- Град је ове године донео једну јако важну одлуку, управо да труд великог броја припадника буњевачког народа не би остао узалудан, о увођењу буњевачког језика као службени на територији Града Суботице. Поносан сам на то.

Фото: Ј. Лемајић

Учесници из Суботице и Сомбора показали су како је некада изгледала недеља једне домаћинске куће, шта се који дан јело и како се правило.

- Месо није сваки дан било на столу. То је био луксуз. Али зато је ту била тарана, насуво и грах да то надомести јер нико није смео да буде гладан – кажу Ксенија Вуковић и Злата Павковић из СОмбора. - Средом се кувао грах, четвртком је пилећи паприкаш, петко насуво, недељом је била обавезна жута супа, месо и сос. Домаћице су се довијале како су знале, правиле од ничега свашта, зато сада имамо толико пуно јела.

Најпопуларнији буњевачки специјалитет је свакако тарана са дивеницом, која се спремала онако како су то чиниле наше баке.

- Тајна је у домаћем тесту, домаћој тарани, то савремене домаћице не знају и не воле да праве. И нема да се жури, све мора натенане да се крчка и лук и кромпир – открива нам Гиза Дулић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АЛАРМАНТНО! ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА: Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".

04. 11. 2024. у 16:15

Коментари (0)

ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВЉА: Фондација Меридиан вредним стипендијама по пети пут наградила најбоље академце у земљи