ПАНДЕМИЈА ПРОРЕДИЛА РОШТИЉЏИЈЕ: Корона умањила број учесника и посетилаца једне од највећих гастрономских манифестација у нашој земљи
ОДАВНО на "Роштиљијади" у Лесковцу није било тако мало угоститеља, али ни посетилаца које су раније - поред доброг забавног програма - једнако мамили непоновљиви мириси и укуси ђаконија са скаре.
Једноставно, пандемија је оставила последице не само на зараду роштиљџија, већ и на укупну атмосферу овог јединственог гастрономског фестивала.
А, до скоро се у импровизованим кафанама по центру града на Ветерници тражило место више, међу столовима препуним хране и пића су свирали трубачки оркестри из читаве Србије, а крај много више штандова са роштиљем људи су се тискали како би окусили чари "лесковачке гурманске", мале или велике, зависно од апетита. Узалуд су цене остале исте као и пре две године - мања гурманска се нудила за 250, док је "обична" била 50 динара јефтинија.
- Овде сам последњих 10 година, а први пут да гостију са стране готово да и нема, па се дружимо са нашим Лесковчанима и ретким намерницима из околних места - каже роштиљџија Оливер Крстић, док његов старији колега Дејан Миљковић истиче како су сви знали да ће корона утицати на посао, али је дошао да би се сачувала традиција манифестације јер је пре више од три деценије је направио највећу пљескавицу "из руку".
Али, много је мајстора који се и данас хвале успесима на "Роштиљијади". Од ове године је међу њима и млади Стефан Анђелковић из лесковачког ресторана "Братска кафана Ђокић" - актуелни свеукупни победник такмичења које носи име чувеног Миодрага Глигоријевића, познатијег као Драги Буре. Стефан је завршио лесковачку Угоститељску школу, одсек гастрономије у овдашњој Високој пословној школи и специјалистичке студије, али тврди да је пресудна била љубав према кулинарству...
Последњих година "Роштиљијада" је све познатија и по естрадним именима која су наступала на овој манифестацији, али је овде и даље најважнија вест да ли је у граду на Ветерници оборен рекорд у прављењу највеће пљескавице на свету. И, ове године је она обликована и испечена од 67 килограма меса.
Пети пут заредом, трочлани тим лесковачког ресторана "Колиба" је померио границе, а Предраг Лазаревић, Љубиша Ђорђевић и Стефан Цветковић су направили су пљескавицу која је за 750 грама тежа од лањске.
Лазаревић од организатора очекује да им за догодине припреми већи роштиљ и плех на коме се пљескавица обликује...
(НЕ)ОПРАВДАНИ СТРАХ
ЛЕСКОВЧАНИ су подељени око тога да ли је уопште требало организовати "Роштиљијаду". Страхује се од ширења заразе, а многи с правом немају поверење у противепидемијске мере које су добро осмишљене, али их је тешко применити у пракси.
Препоручујемо
НЕМАЧКИ БИЛД: Руси незаустављиво напредују - Ускоро крећу борбе у Дњепропетровској области, тамо никада нису били
РУСКИ војници настављају напредовање и сада се налазе свега 7 километара од Дњепропетровске области Украјине, где "до сада није било копнених борби". Ово се наводи у чланку немачког листа Билд, који је написао новинар Јулијан Репке.
04. 01. 2025. у 15:35
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
"НЕЋЕ ОНО ТЕБЕ ПРАВИТИ СРПКИЊОМ" Потресна исповест - крвник јој убио мужа на Цетињу, па је позвао телефоном: "Рекао је и спустио слушалицу"
ЦЕТИЊЕ се није опоравило од стравичног масакра од пре скоро три лета, а на самом почетку ове године отворене су нове страшне ране.
04. 01. 2025. у 14:52
Коментари (0)