И КУВАРИ ИДУ ЗА ВЕЋОМ ПЛАТОМ: Угоститељство годинама деградирано занимање у БиХ и РС – у иностранству зараде до 2.500 евра

Т. ЦВИЈЕТИЋ

20. 07. 2022. у 07:52

ГОДИНАМА већ кувари из Српске иду пут иностранства, масовно одлазе у Словенију, Хрватску, Италију, Аустрију, а неки чак и даље.

И КУВАРИ ИДУ ЗА ВЕЋОМ ПЛАТОМ: Угоститељство годинама деградирано занимање у БиХ и РС – у иностранству зараде до 2.500 евра

Фото: Приватна архива

Саговорници "Новости" истичу да кувари махом одлазе из Бањалуке, јер су њихова примања изван граница Српске од 2.000 до 2.500 евра. Добар кувар не може достићи та месечна примања у Српској.

- Угоститељство је деградирано занимање у БиХ и Српској, кувари и конобари су много цењенији и у суседним земљама, али и у Аустрији и Немачкој, него у Српској - казао је Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС и додао да кувари не могу да раде за 1.000 и 1.200 КМ.

Како каже Татић, услов да би се радници задржали у Српској је да имају сигуран посао, и да комплетну плату примају преко текућег рачуна, да буду стимулисани кроз плату, да имају слободне дане.

Наглашава да млади кувари морају улагати у своје искуство, и да морају имати знање, јер како каже до врхунског кувара стиже се радом.

FOTO: Novosti

Жељко Татић

- Веома лепо занимање, у овом послу сам 32 године. Онај ко воли да ради овај посао он ће да ради, поготово у кулинарству, јер је оно подигнуто на један ниво. Квалитетан кувар ће бити признат, биће признат и у Бањалуци. Морају млади кувари да схвате да треба да иду корак по корак - говори Жељко Татић и истиче да младе куваре који долазе на едукацију стимулише оном познатом "Пут до женског срца води преко тањира".

Познати бањалучки кувар Реља Димитријевић, еxecutive chef у луксузном салону "Вила Слатина", објашњава да где год се налазили, што се тиче рада који носи куварски посао, он носи исту тежину, и додаје је овде посао теже организовати због самог стандарда живота и нашег менталитета.

УНАПРЕЂУЈЕ КУЛТУРУ И НАЧИН ЖИВЉЕЊА

РЕЉА Димитријевић је каже да је куварски посао дефицитаран у Српској и да није сигуран да ће се у блиској будућности нешто променити, те сматра да је то задатак који остаје генерацијама које долазе.
Наглашава да је кулинарство један сегмент који унапређује културу и начин живљења једног друштва.

Сматра да где год да се неко одлучи за рад, било то овде или у иностранству, људи треба да буду срећни.

- Ја своју децу одгајам да су они становници земаљске кугле и да не постоје никакве границе, да проведу живот тамо где ће бити срећни - каже Реља.

Кухиња је специфична, као и свако друго занимање, а као кључно у овом занимању Димитријевић истиче поштовање рада и ангажмана.

- Ја у кухињи чујем разне звукове, један од најупечатљивијих звукова је када капљица зноја падне и одзвони о плочицу, а та је капљица есенција емоције и зове се - поштовање. Можда би пре новца требало размислити о речи поштовање. По мени је то кључ сваког односа - додаје Димитријевић.

Фото: Приватна архива

Реља Димитријевић

Реља је постао шеф кухиње са само 23 године, али поручује да се успех мери по томе, колико је неко био човек.

- Замислите колико има кухиња у свету, а замислите онда колико има шефова кухиња, онда ћемо се сложити заједно да није претерано велики успех бити шеф кухиње. Поновићу још једном као и много пута до сада, мислим да успех нема никаквих додирних тачака са послом којим се бавим - каже Димитријевић и закључује:

- Можда успех лежи сасвим негде другде. Можда је успех када будемо стари људи и када се погледамо у огледало да смогнемо храбрости да себи кажемо "био сам човек".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све

БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све

НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.

15. 12. 2024. у 12:00

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“