ЖЕРБО РОЛАТ: Једна од оних старинских неодољивих посластица којима је тешко одолети

Јована Васић

12. 01. 2025. у 11:00

Уживајте у омиљеној посластици неодољивог укуса.

ЖЕРБО РОЛАТ: Једна од оних старинских неодољивих посластица којима је тешко одолети

Foto: Profimedia

Састојци:

За тесто:

  • Брашно 500 г
  • Маслац 250 г
  • Шећер 100 г
  • Јаје 1
  • Прашак за пециво 1 кесица
  • Ванилин шећер 1
  • Млеко 200 мл
  • Со прстохват

за фил:

  • Млевени ораси 300 г
  • Шећер 200 г
  • Џем од кајсија 200 г

за глазуру:

  • Чоколада за кување 200 г
  • Уље 2 кашике

Припрема:

У великој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, шећер, ванилин шећер и прстохват соли. Додајте маслац и рукама га утрљајте у брашно док не добијете мрвичасту смесу. Додајте јаје и млеко, па замесите глатко тесто. Поделите тесто на три једнака дела.

Помешајте млевене орахе и шећер. Развуците први део теста на величину плеха (отприлике 30x40 цм) и ставите га на дно плеха обложеног папиром за печење. Премажите тесто половином џема, а затим поспите половином смесе од ораха и шећера. Развуците други део теста и ставите га преко првог слоја, па поновите поступак са џемом и смесом од ораха. На крају, развуците трећи део теста и ставите га на врх.

Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 °C око 30-35 минута, док тесто не постане златносмеђе. Отопите чоколаду са уљем на пари или у микроталасној пећници. Прелијте глазуру преко охлађеног колача и равномерно је распоредите. Када се глазура стегне, исеците колач и послужите.

(superrecepti)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).

09. 01. 2025. у 20:45

Коментари (0)

ЦИЉАЈУ ПОСЛОВНИ ЗЕНИТ: Лозничка Хедера Вита са природним производима освојила свет