ПОСНА БАЈАДЕРА: Подједнако укусна као и мрсна, колач за сва времена
Бајадера с разлогом важи за краљицу ситних колача, а ова посна варијанта одлична је јер можете да је припремите неколико дана раније.
Састојци:
За светлији део:
- вода 100 мл
- шећер 120 гр
- маргарин 70 гр
- кекс млевени 180 гр
- млевен орах 180 гр
За тамнији део:
- вода 100 мл
- шећер 100 гр
- маргарин 50 гр
- чоколада 100 гр
- кекс ломљен 50 гр
- орах млевени 170 гр
- млевени кекс 170 гр
За глазуру:
- чоколада 150 гр
- 4 кашика уља
- зрна соли неколико
Припрема:
За светлији део:
Ставити воду,шећер и маргарин да се отопи и нестану кристали. Додати орахе и кекс, измешати и пустити да се прохлади. За тамни део: Ставити воду, шећер, маргарин и чоколаду да се отопи док не нестану кристали. Склонити са рингле, па додати ломљени кекс, млевени кекс и орахе. Промешати и прохладити. Кад се прохладе обе смесе поделити на два једнака дела. Смесу ставите у кесе за замрзивач од 3 литра. Добићете 4 коре, две тамне и две светле. Измерите вагицом да буду подједнаке. Масу распоредите рукама по целој кеси. Притиснити лагано оклагијом да буду коре глатке и распоређене по целој кеси. Кора треба да испуни целу површину кесе. Скалпелом пресеците кесу са обе стране и отклопите кесу као страницу књиге и заједно са кесом пренети на плато за колаче и наизменично ређати тамни и светлији део. Задњу кору прећи оклагијом да би се делови спојили. За глазуру отопити чоколаду са уљем, додати неколико зрна соли да не би глазура пуцала приликом сечења и прелити цео колач. Добро расхладити. Сећи на штангле и уживати у прелепом укусу.
(super recepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)