ТИРАМИСУ ТОРТА ОД ПАЛАЧИНКИ: Спој два омиљена десерта у један
Палачинке волимо на све могуће начине, а у комбинацији са маскарпонеом волимо их још више. За овај кремасти и освежавајући десерт не морате да укључите рерну, а добићете десерт који има укус тирамисуа.
Састојци:
За палачинке:
- 210 гр обичног брашна
- 50 гр шећера
- ¼ кашичице соли
- 4 јаја
- 4 жуманца
- 120 гр отопљеног и охлађеног путера
- 480 мл млека (више ако је потребно)
- Маслац или уље за пржење
За крем:
- 750 г маскарпонеа
- 200 грама крем сира
- 190 гр шећера у праху
- 1 кашичица инстант кафе
- 1 кашика рума
- 50 г какао
Припрема:
Растопите путер, па га поново охладите и оставите са стране. Комбинујте брашно, шећер и со. У посебној чинији умутите јаја и жуманца, па их додајте у посуду за брашно и мешајте док се састојци не сједине. Док мешате, полако додајте путер док се не сједини. Постепено додајте млеко и мешајте док се састојци не сједине. Смеша не би требало да буде густа као за америчке палачинке. У случају да је мало прегусто, додајте још мало млека. Покријте посуду и оставите на страну 30 до 45 минута. Загрејте тигањ за палачинке и додајте мало уља или путера. Додајте мешавину за палачинке у тигањ, пазећи да не буду прегусте. Било би идеално да су вам палачинке тање и пречника отприлике 18 цм. Готове палачинке окрените на тањир, а након што их све испечете, ставите у фрижидер на сат времена. Док се палачинке хладе, припремите крем. Ставите маскарпоне и крем сир у велику чинију. Мешајте док не добијете лагану и прозрачну смесу, па умешајте шећер у праху и инстант кафу. Додајте рум и добро промешајте да се састојци сједине. Ставите у фрижидер на најмање 30 минута, а најбоље на 3 сата, да се крем стегне.
Да бисте саставили торту, ставите једну палачинку на послужавник и прелијте је једном по једном и по кашиком кремом. Премажите у танком слоју, поспите какаом и поновите поступак са преосталим палачинкама и кремом. Такође би требало да остане мало крема за површину торте. Узмите кесу за пециво са округлим врхом и напуните је остатком крема. Крем истиснути по површини торте густо и на мало веће капи. Поспите какаом и послужите.
(index.hr)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)