НЕОДОЉИВА БЕОГРАЂАНКА: Чоколадна торта са јабукама, рапсодија укуса коју нико не одбија

Новости онлине

16. 09. 2024. у 08:00

ВИШЕ десерта је названо Београђанка, али је свакако најпознатија ова са чоколадом и јабукама. Упловите у чаролију мириса и укуса.

НЕОДОЉИВА БЕОГРАЂАНКА: Чоколадна торта са јабукама, рапсодија укуса коју нико не одбија

Foto: Shutterstock

Састојци:

За кору:

  • 4 жуманцета
  • 200 грама брашна
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 1 кашика какаоа
  • 200 грама шећера
  • 150 милилитара уља
  • 200 милилитара млека

За фил

  • 4 беланца
  • 200 грама шећера
  • 7 јабука
  • 1 кашика гриза

За глазуру

  • 100 грама чоколаде по избору
  • 50 милилитара слатке павлаке

Припрема:                                                                                                                                                  

 Умутите жуманца уз постепено додавање шећера, па додајте млеко и уље и наставите да мутите. Помешајте брашно, прашак за пециво и какао, па их сипајте у претходну мешавину. Кад добијете хомогену смесу, сипајте у плех претходно обложен пек-папиром и пеците у рерни загрејаној на 180 степени све док се не ухвати корица, па извадите.

Ољуштите јабуке и добро их изрендајте, па помешајте с кашиком гриза. Добро умутите беланца са шећером, па у то убаците јабуке са гризом. Промешајте лагано кашиком, па тиме прекријте кору. Затим смањите температуру рерне на 150 степени, па вратите да се допече још 20-30 минута. Затим загрејте 50 милилитара слатке павлаке, па преко нарендајте чоколаду и мешајте док се не отопи. Тиме прелијте торту.

По жељи поспите листићима бадема, млевеним орасима или шареним мрвицама.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

СИНИША МИХАЈЛОВИЋ ПИТАО МАЈКУ ДА ЛИ ЈЕ ХРВАТ ИЛИ СРБИН: Само једном ме је било срамота