НЕОДОЉИВА БЕОГРАЂАНКА: Чоколадна торта са јабукама, рапсодија укуса коју нико не одбија
ВИШЕ десерта је названо Београђанка, али је свакако најпознатија ова са чоколадом и јабукама. Упловите у чаролију мириса и укуса.
Састојци:
За кору:
- 4 жуманцета
- 200 грама брашна
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кашика какаоа
- 200 грама шећера
- 150 милилитара уља
- 200 милилитара млека
За фил
- 4 беланца
- 200 грама шећера
- 7 јабука
- 1 кашика гриза
За глазуру
- 100 грама чоколаде по избору
- 50 милилитара слатке павлаке
Припрема:
Умутите жуманца уз постепено додавање шећера, па додајте млеко и уље и наставите да мутите. Помешајте брашно, прашак за пециво и какао, па их сипајте у претходну мешавину. Кад добијете хомогену смесу, сипајте у плех претходно обложен пек-папиром и пеците у рерни загрејаној на 180 степени све док се не ухвати корица, па извадите.
Ољуштите јабуке и добро их изрендајте, па помешајте с кашиком гриза. Добро умутите беланца са шећером, па у то убаците јабуке са гризом. Промешајте лагано кашиком, па тиме прекријте кору. Затим смањите температуру рерне на 150 степени, па вратите да се допече још 20-30 минута. Затим загрејте 50 милилитара слатке павлаке, па преко нарендајте чоколаду и мешајте док се не отопи. Тиме прелијте торту.
По жељи поспите листићима бадема, млевеним орасима или шареним мрвицама. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ОМИЉЕНИ СЛАТКИШ ПРИНЦА ВИЛИЈАМА И КЕЈТ МИДЛТОН: Чоколадна торта која се не пече
15. 08. 2024. у 10:52
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ
О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.
15. 12. 2024. у 13:55
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
"ТРАГЕДИЈА, ПОЧИВАЈ У МИРУ" Анђушића погодила вест - нашли га мртвог: "Никад не знате кроз шта људи пролазе"
"ТРАГЕДИЈА, почивај у миру..."
17. 12. 2024. у 18:26
Коментари (0)