ТАРТ СА СМОКВАМА: Једноставан десерт који ће вас одушевити укусом
Тарт са смоквама акценат ставља управо на ово воће, истичући њихов богати укус.
Састојци:
За пециво:
- 250 г вишенаменског брашна
- 1 кашика шећера
- 1/2 кашичице соли
- 12 кашика хладног путера, исеченог на коцкице
- 60 мл ледене воде
За воће:
- 24 велике свеже смокве
- 60 г шећера
- 4 кашике хладног путера, ситно исеченог на коцкице
- 60 г џема од кајсије, загрејаног
Припрема:
Како бисте направили подлогу за тарт са смоквама, ставите брашно, шећер и со у блендер. Блендирајте неколико пута да се сједини. Додајте путер и блендирајте 10 до 12 пута, док путер не буде величине грашка.
Док блендер ради, сипајте ледену воду и блендирајте све док тесто не почне да се спаја. Истресите на побрашњену даску и брзо умесите у раван диск 13 цм. Умотајте у пластику и ставите у фрижидер да одстоји 1 сат. Загрејте рерну на 200 степени. Обложите плех папиром за печење.
На побрашњеној дасци разваљајте тесто у правоугаоник мало већи од неких 30 цм. Умотајте тесто око оклагије и тако га пребаците у припремљену тепсију. Оставите у фрижидеру 15 минута. Уклоните петељку са сваке смокве и исеците их на четвртине. Поређајте смокве на тесто. Поспите са 60 г шећера и поспите путером.
Пеците 50 минута до 1 сат, док пециво и воће не почне да румени. За време печења једном окрените тепсију. Ако се пециво надува на једном месту, ножем изрежите мали прорез да изађе ваздух. Када је тарт готов, извадите га из калупа док је још топао и пренесите га на даску или чисти комад папира за печење.
У малом тигању загрејте џем од кајсије са 2 кашике воде и потпуно премажите воће и пециво смесом. Оставите да се охлади, исеците и сервирајте топло или на собној температури.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)