ПОСЛАСТИЦЕ ОД ЛУБЕНИЦЕ: Јогурт торта, савршени хладни десерт за ове вреле дане

Бојана Јовановић

30. 08. 2024. у 12:00

ЗДРАВА, сочна и нискокалорична, краљица лета – лубеница.

ПОСЛАСТИЦЕ ОД ЛУБЕНИЦЕ: Јогурт торта, савршени хладни десерт за ове вреле дане

Фото Shutterstock

Осим што освежава било да је једете саму, у салати или спремљену као сладолед, од ње можете да направите и фантастичне торте за само мало времена.

Потребно је:

- пола велике лубенице
- 3 јајета
- 200 г шећера
- 2 кашике минералне воде
- прстохват соли
- 2 кесице ванилин шећера
- 75 г брашна
- прстохват прашка за пециво
- 50 г густина
- 12 листова желатина
- 500 г грчког јогурта
- 250 г несланог крем сира
- лимун
- 250 г шлага у праху

 

Припрема беле торте од лубенице:

Умутите беланца са две кашике минералне воде, постепено сипајте 75 г шећера, ванилин шећер и со, а затим умешајте једно по једно жуманце. Брашно, прашак за пециво и густин сједините, додајте у умућена јаја и промешајте. Тесто сипајте у калуп обложен пек-папиром и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, око 15 минута.

У међувремену, извадите семенке лубенице и исеците је на ситније коцке. Крем сир, јогурт, 125 г шећера, сок од лимуна и две кесице ваниле умутите миксером све док смеса не постане глатка. Листове желатина отопите у хладној води, оцедите, кратко загрејте на тихој ватри, прво умешајте три кашике јогурт крема, па потом и остатак. Затим додајте лубеницу (неколико коцкица оставите за декорацију) и промешајте.

Колач извадите из рерне, одмах попрскајте водом, поспите шећером, покријте крпом и прохладите. Када воћни јогурт крем почне да се згушњава, у њега умешајте половину припремљеног, умућеног шлага, а остатак оставите за премазивање торте. Колач пресеците попречно, па доњу кору нафилујте воћним јогурт кремом, поклопите другом кором, премажите шлагом и оставите да се добро охлади у фрижидеру.

Торту можете украсити воћем по избору, не само коцкицама лубенице – јагоде се одлично „слажу“ по укусу.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - Имао је осећај за то

МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"

БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.

21. 11. 2024. у 11:45

Коментари (0)

АКЦИЈА ЗА КЛИМУ И ЗЕЛЕНА АГЕНДА: Кључни правци за заштиту животне средине