ПОСЛАСТИЦЕ ОД ЛУБЕНИЦЕ: Јогурт торта, савршени хладни десерт за ове вреле дане
ЗДРАВА, сочна и нискокалорична, краљица лета – лубеница.
Осим што освежава било да је једете саму, у салати или спремљену као сладолед, од ње можете да направите и фантастичне торте за само мало времена.
Потребно је:
- пола велике лубенице
- 3 јајета
- 200 г шећера
- 2 кашике минералне воде
- прстохват соли
- 2 кесице ванилин шећера
- 75 г брашна
- прстохват прашка за пециво
- 50 г густина
- 12 листова желатина
- 500 г грчког јогурта
- 250 г несланог крем сира
- лимун
- 250 г шлага у праху
Припрема беле торте од лубенице:
Умутите беланца са две кашике минералне воде, постепено сипајте 75 г шећера, ванилин шећер и со, а затим умешајте једно по једно жуманце. Брашно, прашак за пециво и густин сједините, додајте у умућена јаја и промешајте. Тесто сипајте у калуп обложен пек-папиром и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, око 15 минута.
У међувремену, извадите семенке лубенице и исеците је на ситније коцке. Крем сир, јогурт, 125 г шећера, сок од лимуна и две кесице ваниле умутите миксером све док смеса не постане глатка. Листове желатина отопите у хладној води, оцедите, кратко загрејте на тихој ватри, прво умешајте три кашике јогурт крема, па потом и остатак. Затим додајте лубеницу (неколико коцкица оставите за декорацију) и промешајте.
Колач извадите из рерне, одмах попрскајте водом, поспите шећером, покријте крпом и прохладите. Када воћни јогурт крем почне да се згушњава, у њега умешајте половину припремљеног, умућеног шлага, а остатак оставите за премазивање торте. Колач пресеците попречно, па доњу кору нафилујте воћним јогурт кремом, поклопите другом кором, премажите шлагом и оставите да се добро охлади у фрижидеру.
Торту можете украсити воћем по избору, не само коцкицама лубенице – јагоде се одлично „слажу“ по укусу.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)