ПОЛИЦАЈАЦ ТОРТА, ПОСЛАСТИЦА КОЈУ ЈЕ ОБОЖАВАЛА ЈУГОСЛАВИЈА: Савршено кремаста, а прави се за само неколико минута
Рецепт који ће вас оборити с ногу. Пре свега због лакоће припреме, а одмах потом и због ниске укупне цене и издашности, ово ће постати често прављена торта у свачијем дому.
Састојци:
Коре:
- 4 јајета
- 24 кашике шећера
- 24 кашике брашна
- 26 кашика млека
- 5 кашика какаоа
- 1 прашак за пециво
Фил:
- 1 л млека
- 200 г шећера
- 200 г чоколаде за кување
- 250 г путера
- 200 г млевених ораха или млевених печених лешника
Премаз/украшавање:
- 250 мл слатке павлаке за шлаг
- 200 г чоколаде
Припрема:
Измешати брашно, прашак за пециво и какао. Јаја и шећер добро умутити, док не постане светложуто и пенасто. Додати млеко, па наставити мућење на најмањој брзини. Потом усути брашно, са какаом и прашком за пециво и кратко мутити на најмањој брзини, да се добро сједини. Дубљи плех пречника 25 цм поставити папиром за печење, па улити половину припремљене смесе. Пећи у унапред загрејаној рерни на 190 степени 25-30 минута. Поступак поновити са другом половином смесе. Оставити коре да се охладе. Охлађене коре пресећи водоравно напола, како би се добиле четири коре.
За фил ставити млеко и шећер да провре. Када почне да кључа, додати чоколаду и мешати док се не истопи. Потом додати и путер и такође га отопити. На крају усути млевене орахе или лешнике и кратко промешати, да се сасвим сједини.
На дно калупа у коме су се пекле коре ставити папир за печење, па ставити прву кору. Преко коре усути трећину припремљеног фила. Одозго ставити другу кору, па усути и другу трећину фила. Поновити поступак, а одозго треба да буде кора. Притиснути руком и изравнати, па оставити у фрижидеру преко ноћи. Сутрадан је украсити.
За украшавање загрејати павлаку за шлаг, па додати изломљену чоколаду и мешати док се сасвим не отопи. Овако припремљени ганаш крем оставити да се сасвим охлади. Охлађен крем умутити миксером, па премазати странице и врх торте и украсити по жељи.
(Still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи
У МАСОВНОЈ пуцњави повезаној с трговином дрогом у западној Француској, тешко је повређено петоро људи, међу којима и један тинејџер, рекао је министар унутрашњих послова Бруно Ретаиллеау, пише Гардијан.
01. 11. 2024. у 11:25
ПУТИНУ У ПОМОЋ СТИЖЕ НАЈЕЛИТНИЈА ВОЈСКА: Шта је "Олујни корпус", једна од најмоћнијих специјалних јединица на свету
СЕВЕРНОКОРЕЈСКА појачања долазе усред назнака да се Русија бори с попуњавањем својих снага.
30. 10. 2024. у 12:37
ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)
ИВАН из Хрватске одушевио је читав регион када је једним малим гестом показао како је мало потребно а јако лепо, држати се оне чувене реченице "воли своје, поштуј туђе".
01. 11. 2024. у 10:24 >> 10:28
Коментари (0)