КОЛАЧ ОД ГРИЗА: Рецепт за кремасту посластицу која се не пече и осваја укусом
У врелим летњим данима ништа тако не прија као хладан освежавајући колач. Један од рецепата који је донекле заборављен је рецепт за колач од гриза који је био веома популаран осамдесетих година.
Састојци:
- млеко 850 мл
- пудинг од ваниле 1 кесица
- пшенични гриз 6 кашика
- шећер 15 кашика
- кекс 200 г
- шлаг-крем 200 г
- кисела вода 200 мл
Припрема:
У шерпицу сипајте 250 милилитара млека, додајте му пет кашика шећера и ставите да се кува. У другој посуди размутите прашак за пудинг од ваниле, па кад млеко са шећером проври, улијте пудинг и закувајте. Скините шерпицу са куваним пудингом са рингле и прекријте је прозирном фолијом како се не би ухватила корица. Узмите другу шерпу, у њу сипајте преосталих 600 милилитара млека, додајте 10 кашика шећера, шест кашика гриза и ставите да се кува. Ову смесу би све време требало да мешате како се гриз не би „ухватио“ за дно посуде. Кад је гриз скуван, скините шерпу са ватре, па и преко ње ставите прозирну фолију. У пластичну посуду сипајте прашак за шлаг-крем и мало киселе воде, па мутите миксером. Постепено додајте остатак киселе воде и умутите шлаг тако да буде чврст. Трећину умућеног шлага сипајте у прохлађен пудинг, додајте скувани гриз и све још једном добро израдите миксером. На тацну поређајте кекс, преко кекса нанесите фил, а преко фила остатак умућеног шлаг-крема. По жељи, преко шлага можете да нарендате чоколаду или да колач поспете какао-прахом, млевеним орасима, млевеним кексом… Оставите колач у фрижидеру неколико сати, па га сеците и служите.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КАО ОБЛАК ПУНОГ МЕКОГ ФИЛА: "Бела пахуља" - Омиљени колач Јованке Броз
17. 07. 2024. у 12:00
ГУРАБИЈЕ: Једноставни и укусни старински колачи који се топе у устима
04. 07. 2024. у 13:00
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)