СПРЕМИТЕ ШАМПИТУ: Најкремастији колач уз који су одрасле многе генерације

Новости онлине

18. 07. 2024. у 13:00

Уколико желите да обрадујете укућане правом домаћом шампитом, испробајте наш проверени рецепт са којим нема грешке - корица ће бити довољно мекана, али не и натопљена, а шам неће спасти ни после неколико дана.

СПРЕМИТЕ ШАМПИТУ: Најкремастији колач уз који су одрасле многе генерације

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 6 јаја
  • 24 кашике шећера
  • 6 кашика уља
  • 6 кашика млека
  • 6 кашика брашна
  • кашичица прашка за пециво
  • кашика лимуновог сока
  • 2 кесице ванилин-шећера

Припрема:

Одвојте жуманца од беланаца и беланца оставите са стране у стакленој посуди.

Жуманца помешајте са шест кашика шећера, шест кашика млека, шест кашика уља и шест кашика брашна, па додајте кашичицу прашка за пециво и све добро умутите варјачом.

Кору за шампиту сипајте у плех који сте претходно обложили пек-папиром и пеците у рерни загрејаној на 180 степени петнаестак минута и оставите да се охлади.

У посуду са беланцима додајте 18 кашика шећера, благо промешајте, па ставите да се смеса кува на пари, односно изнад посуде у којој ври вода на средње јакој ватри. Све време мешајте шећер и беланца жицом за мућење. После пет минута додајте ванилин-шећер и кашику лимуновог сока, па кувајте још пет минута на пари.

Смеса ће током кувања постати још ређа и појавиће се бела пена на врху - нека вас то не плаши, шам би баш тако требало да изгледа пре мућења.

Кад сте после 10 минута кувања беланаца са шећером склонили посуду ван извора топлоте, укључите миксер на најјаче и мутите десетак минута. Шам одмах ставите на охлађену кору, по жељи украсите растопљеном или ренданом чоколадом и држите на хладном до служења. Пријатно!

(Оna)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - Имао је осећај за то

МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"

БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.

21. 11. 2024. у 11:45

Коментари (0)

ОДРЖИВА АРХИТЕКТУРА: Важност енергетске ефикасности