ЗЕБРА КОЛАЧ: Слаткиш с којим је немогуће погрешити
Сласни зебра колач, назван тако због црно-белог теста које подсећа на зебрине шаре, једна је од посластица из бакиног кувара којој се увек радо враћамо.
Састојци:
- 370 грама брашна
- 2 кашичице прашка за пециво
- 4 цела јајета
- 240 мл млека
- 200 г шећера
- 200 г путера (собне температуре)
- 1 кашичица екстракта ваниле
- 1/4 кашичице соли
За црно тесто:
- 3 кашике какао праха
- 1 кашика шећера
- 50 мл млека
Припрема:
Помешајте у једној посуди суве састојке: брашно, со и прашак за пециво, па склоните на страну.
У другој чинији помешајте какао прах с млеком и шећером.
Умутите миксером путер, који је одстојао на собној температури, са шећером, док не добијете кремасту смесу, па додајте једно по једно јаје, уз непрестано мућење. Додајте екстракт ваниле.
Смањите миксер на најспорију брзину, па наизменично додајте млеко и брашно док се не сједини.
Одатле извадите две шоље теста, па то помешајте с мешавином какао праха, млека и шећера из друге чиније.
Сипајте у калуп, који сте претходно обложили пек-папиром, кашикама бело и црно тесто како бисте добили изглед зебриних шара, а ако желите "мраморни ефекат", ножем или виљушком потом прођите кроз тесто и правите вртлоге.
Пеците око сат времена у рерни претходно загрејаној на 180 степени, односно све док чачкалица забодена у средину колача не изађе чиста.
Што се тиче декорације, можете прелити колач чоколадом глазуром од топљене чоколаде и слатке павлаке или га посути шећером у праху, кокосовим брашном, чоколадним мрвицама...
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)