САХЕР ТОРТА: Рецепт за најпознатију торту на свету
Рецепт за сахер торту долази из Аустрије, а осмислио га је чувени посластичар Франц Сахер 1832. године у Бечу, за кнеза Клеменса фон Метерниха. Ово је једна од најпознатијих и најпопуларнијих посластица, а прави се од меканог чоколадног бисквита који се премазује џемом, а на крају и чоколадом.
Састојци:
- 130 г црне чоколаде
- 1 штапић ваниле или кашичица екстракта ваниле
- 50 г путера
- 100 г шећер у праху
- 6 јаја
- 100 г шећера
- 140 г брашна
- Још:
- 125 мл воде
- 200 г џема од кајсије
- 200 г шећера
- 150 г црне чоколаде
Припрема:
Штапић ваниле исеците по дужини и извадите семенке. У посуди помешајте шећер у праху, путер собне температуре и ванилу. Све добро сједините миксером. Уместо штапића ваниле можете да користите ванила екстракт. Постепено додајте жуманца и наставите да мутите, па сипајте и отопљену чоколаду. Кратко умутите беланца, па постепено додајте шећер и мутите док не добијете чврст шне. Додајте шне у смесу од путера и лагано промешајте. На крају додајте просејано брашно и поново лагано промешајте. Сипајте добијену смесу у калуп који сте обложили пек-папиром, а ивице премазали путером и посули брашном. Пеците у загрејаној рерни на 170 °C око 15 минута. Врата рерне не затварајте, већ пеците са одшкринутим вратима. Након 15 минута затворите врата и пеците још 50 минута. Извадите из калупа и ставите на решетку, па оставите да се кора охлади 20 минута. Скините пек-папир и оставите да се кора скроз охлади. Пресеците је напола, па премажите џемом који сте претходно загрејали. Обе коре премажите, па ставите једну на другу. Премажите целу торту џемом. Истопите шећер са водом, па додајте истопљену чоколаду и промешајте. Премажите целу торту и охладите у фрижидеру. Послужите са шлагом.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ЛОТУС ТОРТА СА БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ: Најлепша посластица са белом чоколадом и кексом
05. 06. 2024. у 12:18
ГРЧКА КРАЉИЦА ТОРТА: Посластица која са разлогом носи престижну титулу
31. 05. 2024. у 20:36
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ
РУСИЈА је недавно почела да производи термобаричне беспилотне летелице које ће се користити уз беспилотне летелице-мамце у Украјини, а које су у стању да нанесу озбиљну штету цивилима, открила је истрага Асошиејтед преса (АП).
16. 11. 2024. у 20:23
"ПРОНАЋИ ЋУ И УНИШТИЋУ ИХ СВЕ" Хитно се огласио Илон Маск, реаговала и Захарова
АМЕРИЧКИ бизнисмен Илон Маск саопштио је путем друштвене мреже да ће „пронаћи и уништити“ све оне који га оптужују за контакте са Москвом.
16. 11. 2024. у 16:18
"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у
ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.
17. 11. 2024. у 09:28
Коментари (0)