ОРИГИНАЛНА, ТРАДИЦИОНАЛНА ЖИТО ТОРТА: Уз њу су одрасле све генерације

Новости онлине

03. 07. 2024. у 11:30

Жито торта је проверено једна од најлепших посластица које се код нас праве, а ево и оригиналног рецепта.

ОРИГИНАЛНА, ТРАДИЦИОНАЛНА ЖИТО ТОРТА: Уз њу су одрасле све генерације

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Moja mala kuhinja

Иако данас сви воле брзинске и лаке рецепте, некада је добро вратити се старим и провереним посластицама које су правиле и наше баке.

Састојци: 
За коре: 

  • 16 беланаца 
  • 8 кашика брашна 
  • 16 пуних кашика шећера 
  • 24 кашике млевених ораха 

За фил: 

  • 16 жуманаца 
  • 24 кашике шећера 
  • 6 кашика брашна 
  • 450 мл млека 
  • 250 г млевених ораха 
  • 250 г путера

Још: 

  • мало путера
  • мало млевених ораха

Припрема:

Умутите 4 беланцета у чврст шне, па додајте 4 кашике шећера и наставите да мутите. Затим додајте 2 кашике брашна, као и 6 кашика ораха. Лагано умешајте и сипајте смесу у округли калуп пречника 28 цм који сте премазали путером. Пеците у загрејаној рерни на 200 °C око 20 минута. На исти начин и од истих састојака направите још три коре. 

Пенасто умутите жуманца са шећером, па додајте просејано брашно и млеко. Кувајте на пари док се не згусне, уз непрестано мешање. Склоните са шпорета, па додајте млевене орахе, као и путер собне температуре који сте претходно умутили. Све добро сједините миксером. Окрените доњу страну коре (она која је била надоле у калупу) нагоре јер фил боље пријања. Мажите фил преко коре, па поспите млевеним орасима. Тако ређајте док не потрошите све. Последњи ред треба да буде фил посут млевеним орасима.

(stvarukusa/mondo)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)

ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.

20. 12. 2024. у 17:07

Коментари (0)

ИМАЈУ ДОБРЕ ИГРАЧЕ, АЛИ ОЧЕКУЈЕМ ПОДРШКУ НАВИЈАЧА: Милојевић пред меч са Чукаричким