КОЛИБРИ ТОРТА: Посластица препуна кремастог фила и кора које се топе у устима

Новости онлине

30. 06. 2024. у 20:45

Колибри торта прави се са бананом и ананасом уз додатак меда и млечних производа.

КОЛИБРИ ТОРТА: Посластица препуна кремастог фила и кора које се топе у устима

Ј. Матијевић

Састојци:

  • 225 мл уља
  • 300 г брашна
  • 1 прашак за пециво
  • 300 г шећера
  • 1 кашичица цимета
  • 2 махуне кардамона, ситно измрвљене семенке
  • 1 мускатни орашчић, за рендање
  • 2 веома зреле банане, згњечене
  • 3 средња јајета, умућена
  • 150 г комадића ананаса из конзерве, оцеђених и исецканих
  • 80 г ораха, ситно исецканих

За фил:

  • 200 г пуномасног меког сира
  • 150 г омекшаног, несланог путера
  • 80 г меда
  • 80 г шећера у праху
  • 1 велика поморанџа, са кором
  • јестиво цвеће и колутићи сушеног ананаса, за украшавање (опционо)

Припрема:

Загрејте рерну на 180 С. Науљите два калупа за торте са дном које се одваја и обложите дно сваког калупа са папиром за печење.

Помешајте суву и мокру смесу.

Просејте брашно у велику посуду за мешање и додајте 1/2 кашичице соли и прашак за пециво. Промешајте шећер, цимет, кардамон и добро нарибајте мускатни орашчић. У посебној посуди умутите згњечене банане са јајима и уљем, док се добро не сједине. Направите удубљење у средини сувих састојака и додајте мокру смесу. Преклопите све док се не сједини, а затим промешајте ананас и орахе. Сипајте смесу у калупе и пеците у средини рерне 35-45 минута. Оставите да се охлади у калупима око 10 минута пре него што патишпањ пребаците на решетку да се потпуно охлади.

Направите смесу за фил

У међувремену ставите меки сир, омекшали путер, мед и шећер у посуду за мешање и умутите док се не сједине. Покушајте да не претучете смешу или ће постати превише мекана и течна. Охладите 30 минута у фрижидеру пре употребе.

Филујте и сервирајте

Ставите један патишпањ на тањир за сервирање и премажите половином фила. Поклопите другим патишпањем и премажите преосталим филом. Завршите струготинама коре поморанџе, јестивим цветовима и сушеним колутима ананаса, ако желите. Уживајте.

(stvarukusa/mondo)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - Имао је осећај за то

МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"

БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.

21. 11. 2024. у 11:45

Коментари (0)

ОСИГУРАЈМО ВАШ УСПЕХ ЗАЈЕДНО!