ОМИЉЕНА БАЈАДЕРА ТОРТА: Савршенство које се не заборавља
Одличан рецепт за укусну кремасту посластицу.

Фото Shutterstock
Састојци:
Коре – све 3:
- 9 јаја
- 9 кашика шећера
- 6 кашика брашна
- 3 кашике какаа
- 10 гр прашка за пециво
- 100 мл уља
Фил:
- 300 гр млевеног кекса
- 300 мл топлог млека
- 250 гр маргарина или маслаца
- 150 гр шећера у праху
- 150 гр печеног, млевеног лешника
Глазура:
- 100 мл слатке павлаке
- 100 гр црне чоколаде
Припрема:
Раздвојити беланца од жуманаца.
Беланца улупати у чврсту пену уз постепено додавање шећера.
Додавати затим једно по једно жуманце и уље у млазу.
На крају просејати брашно, какао и прашак за пециво па све додати маси од јаја и спатулом или жицом измешати.
Истрести све у обложен плех од 26цм и ставити да се пече у претходно загрејану рерну на 180 степени.
Да ли је корица печена тестирати чачкалицом, време печења око 30 минута.
Охлађен бисквит пресећи на 3 дела.
Кекс прелити топлим млеком и измешати.
Посебно умутити маслаца са шећером у праху па му додати мешавину кекса и опет све умутити.
На крају додајемо млевени лешник и све заједно мешамо.
Слагање – кора коју попрскамо млеком па трећина фила и све тако 3 пута.
Када се торта мало стегне, тај фил одгоре правити глазуру.
У врелу слатку павлаку потопити чоколаду, сачекати минут, па измешати. Прохлађеним прелити торту или декорисати по жељи.
Препоручујем чоколаду јер бајадера не иде без чоколаде и одлично се уклапа са корицама и филом. (тrpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ПУТИН НА САСТАНКУ ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ ВОЈСЦИ: Заробљене у Курску третирајте као терористе, хитно ослободите читаву територију!
РУСКИ председник Владимир Путин одржао је састанак на једном од командних места групе Курск, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков. Он је на састанак стигао у војној униформи.
12. 03. 2025. у 20:09

ШВАЈЦАРСКИ ВЕЛТВОХЕ О ПРЕСУДИ ДОДИКУ: Шмит користи квази диктатуру да би елиминисао непожељне политичаре
ШВАЈЦАРСКИ лист Велтвохе је у оквиру текста о актуелној ситуацији у БиХ, оптужио је Немца Кристијана Шмита да користи квази диктаторску моћ да би елиминисао непожељне политичаре и упозоравају Берн каква их судбина чека ако пристану на сарадњу са ЕУ.
12. 03. 2025. у 16:03

ТРАМПОВ УНУК ИМА СРПСКО ИМЕ: Носили га наши славни витезови и владари - има јаку симболику у породици председника САД
ДОНАЛД Трамп Млађи, син америчког председника, посетио је Београд ради састанка са председником Србије Александром Вучићем.
12. 03. 2025. у 10:36 >> 10:37
Коментари (0)