КОЛАЧ ОД КАЈСИЈА И МАКА: Одличан спој мака и воћа
Осим штрудле и резанаца, са маком можете направити и врло занимљиве и укусне колаче…
Састојци:
- 250 г млевеног мака
- 500 г кајсија из конзерве или свеже
- 100 г немасног младог сира
- 2 кашике млека
- 4 кашике уља
- 1 жуманце
- 170 г шећера
- 350 г брашна
- 2 кашичице прашка за пециво
- 2 беланцета
- кашика сока од лимуна
- 100 г охлађеног путера
Припрема:
Подмажите калуп за колаче пречника 26 цм. Умешајте сир, млеко, уље, жуманце и 50 г шећера. Помешајте 200 г брашна с прашком за пециво, па постепено умешајте у смесу са сиром и добро умесите. Развијте тесто на радној површини, па га мало побрашните и ставите у калуп за колаче тако да мало прелази преко ивице.
Загрејте рерну на 180 степени, оцедите кајсије. Умутите беланца у чврст снег, па умешајте 20 г шећера. Измешајте 200 г мака с лимуновим соком па додајте у беланца. Тесто у калупу обложите кајсијама, па прелијте снегом од беланаца с маком.
Преосталих 150 г брашна измешајте са 50 г мака и коцкицама охлађеног путера. Ову смесу тарите међу длановима да добијете мрвице и то поспите по колачу. Пеците 40-45 минута. Готов колач охладите и поспите прах-шећером.
(lepaisrecna/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КОЛАЧ СЕДМО НЕБО: Кад га пробате, биће вам јасно зашто се тако зове
24. 05. 2024. у 17:30
БАУНТИ ТАРТ: Колач са кокосом прави се за 10 минута и једе се без гриже савести
18. 05. 2024. у 08:00
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)