ЕСТЕРХАЗИ ТОРТА: Посластица савршеног укуса достојна краљева
Ова чувена торта је добила име по аустроугарском грофу Естерхазију, а до дана данашњег се води судски спор између Беча и Будимпеште око тога чија је "лиценца" за торту.
Састојци:
За коре:
- 12 беланаца
- 250 г шећера
- 80 г брашна
- 250 г лешника
- 2 кесице ванилин шећера
За фил:
- 12 жуманаца
- 250 г кристал шећера
- 2 ванилин шећера
- 250 г путера
- 150 г млевених лешника
За белу глазуру:
- 300 гр. шећера у праху
- 1, 5 кашика сока од лимуна
- 1 кашика уља
- (4 кашике вреле воде
За премаз:
- 3 кашике мармеладе од кајсије
- 1 кашика воде
- 50 г чоколаде
Припрема:
За две коре је потребно да умутите 6 беланаца, са 125 г кристал шећера, док не буде пенасто. Ставити и једну кесицу ванилин шећера. У чврст снег додати 40 г белог брашна и 125 г млевених лешника. Лагано промешати и распоредити на две округле тепсије, које су обложене пек папиром. Пећи у већ загрејаној рерни, обе одједном, на 170 степени. Пеку се кратко око 4 - 5 минуита, јер су врло танке. Исти поступак поновите да добијемо још две коре, укупно четири.
12 жуманца кувати на пари, са 250 г кристал шећера и 2 ванилин шећера. Кувајте око 15 минута, уз стално мешање. Оставити да се охлади па умешати омекшани путер. Потом у фил додати 150 г млевених пржених лешника, па све умутити. Коре филовати, и ређати једну преко друге. Оставите 3-4 кашике фила да премажете торту около. Истопити мармеладу са кашиком воде и прелити преко четврте коре. Ставити торту у фрижидер да се мармелада мало стегне. За глазуру измешати, шећер, лимун, уље, врелу воду да буде глатко и мазивно. Премазати преко стегнуте мармеладе, па одозго, на кругу од беле чоколаде уз помоћ штапића и црне чоколаде, направите чувену "Естерхази шару". Около посути крупно сецканим лешницима. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)
СТРУЧЊАЦИ са сајта Severe Weather Europe објавили су прву дугорочну прогнозу за пролеће и открили какво време очекује Европу у марту, априлу и мају користећи два главна сезонска модела - ECMWF и UKMO.
20. 01. 2025. у 11:29
"НЕМА ВИШЕ МИРА" Немачки генерал дао алармантну изјаву о рату са Русијом
ВИШЕ нема мира између Русије и Немачке, рекао је генерал Бундесвера Андре Бодеман у интервјуу за БР24, преноси РИА Новости.
20. 01. 2025. у 12:50
РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО се планета загрева, "Camp Century" - смештен на једној од најудаљенијих локација на Земљи, око 1.500 километара северно од Нука, главног града Гренланда - постао је предметом обновљеног интересовања и забринутости око тога колико ће дуго остати закопан.
19. 01. 2025. у 10:15
Коментари (0)