МЕДЕНО СРЦЕ СА ВИШЊАМА: Чаробна комбинација чоколаде и вишње
Уместо пекмезом од кајсија, колач обогатите вишњама - укус ће вас одушевити. Поред тога што је веома укусан, овај колач се брзо спрема и веома је издашан. Рецепт је веома једноставан и може се спремати и у данима поста, јер у изворну верзију колача не иду ни јаја, ни млеко.
Састојци:
- 250 г брашна
- кесица соде бикарбоне
- 3 кашике какао-праха
- пола кесице цимета
- 1 мускатни орашчић
- 200 г шећера
- 250 мл киселе воде (или млека, односно јогурта у мрсној верзији)
- 130 мл уља
- 300 г очишћених вишања
- 100 г чоколаде за кување
- 50 мл слатке павлаке (опционо, за мрсну верзију)
Припрема:
Помешајте брашно, соду бикарбону, какао, цимет, изрендан мускатни орашчић, шећер, киселу воду и 120 милилитара уља. Све састојке добро израдите варјачом или миксером.
У подмазан и брашном посут плех сипајте половину смесе, па пеците на 200 степени десетак минута, односно док се на површини колача не ухвати корица.
Извадите тепсију из рерне, преко колача сипајте очишћене вишње (не морате их цедити), па преко вишања сипајте остатак смесе за колач и вратите у рерну да се пече. Колач је готов кад се одвоји од ивица тепсије.
Оставите колач да се прохлади, а онда га прелијте глазуром коју ћете направити од 10 милилитара уља и 100 грама чоколаде за кување растопљених на тихој ватри.
Уколико сте се определили за мрсну верзију глазуре, сипајте 50 милилитара слатке павлаке у шерпицу, додајте изломљену чоколаду за кување, па све растапајте на тихој ватри док се састојци не сједине. Врућу глазуру разлијте преко мало охлађеног колача и оставите да се стегне, а онда сеците колач на коцке и служите.
(Оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КОЛАЧ ОД ШЕРБЕТА: Заборављен старински колач који буди сва чула
05. 04. 2024. у 10:44
"КОЛАЧ МИЛИОНЕРА": Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити
02. 04. 2024. у 15:00
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
СУСРЕТ МЕРКЕЛОВЕ И ТРАМПА Питао је за Путина, а папа јој рекао: "Савијај, савијај, савијај - али осигурај да не пукне"
ДОБАР део одломака се односи на састанак који је имала са Трампом у Белој кући у марту 2017.
21. 11. 2024. у 17:17
Коментари (0)