ШАХ ТОРТА: Омиљена старинска торта, која се радо припремала за рођендане и свадбе
Захтева време и труд, али резултат ће вас одушевити.
Састојци:
- 13 јаја
- 380 г шећера
- 160 г чоколаде
- 40 г бадема
- 150 г брашна
- 1 лимун
- 4 кашике млека
- 1 кашика ваниле
- 180 г маслаца
Припрема:
За жути део:
6 жуманаца умутите са 180 г шећера, струганом кором и соком од једног лимуна, додајте 120 г брашна и на крају снег од 6 беланаца. Пеците торту у правоугаоном плеху па кад се охлади пресеците је водоравно на два дела.
За тамни део:
3 жуманцета умутите са 60 г шећера. Додајте 40 г омекшале чоколаде, 40 г ољуштених самлевених бадема, 30 г брашна, па умешајте снег од 3 беланцета. Пеците у плеху, исте величине као и за жути део. Охладите торту и пресеците је на два дела водоравно.
За надев:
4 жуманцета, 4 кашике млека, 140 г шећера, кашику ванилин шећера измешајте и ставите на шпорет да се кува и непрестано мешајте док се не згусне. Додајте 120 г растопљене чоколаде, па скините са шпорета и оставите да се прохлади. Пенасто умутите 180 г маслаца па саставите са кремом и надевајте торту.
Састављање торте:
Један лист жуте коре и један лист тамне коре оставите целе, а остала два листа (жути и црни) исеците у квадрате широке 4 цм. Премажите кремом жуту кору, па преко ње ређајте квадрат жутог, па квадрат црног теста, тако да цела површина добије изглед шаховске табле.Када сви квадрати буду поређани поново премажите кремом па поклопите са црном кором коју сте претходно оставили. Кремом који је преостао, премажите торту споља и поспите је топљеном чоколадом.
(Трпеза)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ТОРТА ШНЕНОКЛА: Испробајте овај невероватан дезерт с неописивим укусом
13. 03. 2024. у 17:44
АКО ВОЛИТЕ БЕЛУ ЧОКОЛАДУ И ПЛАЗМА КЕКС: Брзински рецепт за плазма торту
10. 03. 2024. у 13:00
ОШТРА ПОРУКА СА ЗАПАДА: Зеленски је преварант и марионета, крвави вазал западних елита
ВЛАДИМИР Зеленски, који је постао вазал Запада, почео је као марионета украјинског олигарха Игора Коломојског, навео је ирски новинар Чеј Боуз.
24. 11. 2024. у 17:59
(МАПА) РУСИ НАПРЕДУЈУ У ТОРЕЦКУ: Огласио се Пушилин, жестоке борбе воде се за град (ВИДЕО)
ЈЕДИНИЦЕ руске војске напредују у Дзержинску (украјински назив за Торецк), јавио је на Телеграм каналу шеф ДНР Денис Пушилин.
24. 11. 2024. у 18:59
"И ЗЕМУНЦИ СУ ГА СЕ ПЛАШИЛИ": Како је Бели постао Звер - прича о Сретку Калинићу
"КАЛИНИЋ је био звер од човека. Заправо, звер је блага реч" - рекао је тада Багзи, након чега је Калинић којег су чланови клана до тада ословљавали са "Бели" добио надимак "Звер".
24. 11. 2024. у 11:09
Коментари (0)