ЖИТО ТОРТА - КЛАСИК ПОСЛАСТИЦА СА ОРАСИМА: Уз њу су одрасле све генерације
ЈЕДНА од првих асоцијација на детињство јесте предивна жито торта.
У фил и коре се додају ораси, а готово је увек била на трпези за рођендане, празнике или славе. Изгледом и укусом увек враћа у детињство и безбрижне дане. Спремите неприкосновени класик међу посластицама са орасима.
Састојци:
300 г ораха
3 јаја
150 г шећера
100 г скроба
1 л млека
100 г путера
1 кашичица ванилин шећера
За кору:
6 јаја
прстохват соли
100 г шећера
150 г брашна
1,5 кашичица ванилин шећера
100 г путера
Припрема:
Пропржите орахе на ниској температури. У велику шерпу убаците јаја и шећер, умутите па додајте скроб. Промешајте добро, па додајте млеко. Ставите на шпорет и мешајте на средњој ватри док се не згусне. Смесу ставите у чинију и прекријте прозирном фолијом, па оставите да се охлади на собној темпратури.
Половину ораха изблендирајте, другу половине крупније исецкајте. У чинију убаците јаја и со, па умиксајте. Додајте шећер миксајући читаво време. Када добијете текстуру фила, убаците половину просејаног брашна и ванилин шећер. Промешајте, па додајте остатак брашна. Када добро умешате, додајте изблендиране орахе. Смесу излијте у калуп за печење обложен пек папиром, па пеците на 180°Ц око 30-35 минута. Када се охлади, пресеците је уздужно на два једнака дела.
Умиксајте омекшали путер и ванилин шећер, па постепено додајте смесу са кукурузним скробом, мутећи читаво време. Додајте у смесу сецкане орахе, али одвојите мањи део за декорацију. Нанесите половину фила преко прве коре за жито торту, прекријте другом кором па распоредите остатак фила.
Поспите жито торту издвојеним орасима, па ставите да се стегне четири сата у фрижидеру.
(Ствар укуса)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ОШТРА ПОРУКА СА ЗАПАДА: Зеленски је преварант и марионета, крвави вазал западних елита
ВЛАДИМИР Зеленски, који је постао вазал Запада, почео је као марионета украјинског олигарха Игора Коломојског, навео је ирски новинар Чеј Боуз.
24. 11. 2024. у 17:59
(МАПА) РУСИ НАПРЕДУЈУ У ТОРЕЦКУ: Огласио се Пушилин, жестоке борбе воде се за град (ВИДЕО)
ЈЕДИНИЦЕ руске војске напредују у Дзержинску (украјински назив за Торецк), јавио је на Телеграм каналу шеф ДНР Денис Пушилин.
24. 11. 2024. у 18:59
"И ЗЕМУНЦИ СУ ГА СЕ ПЛАШИЛИ": Како је Бели постао Звер - прича о Сретку Калинићу
"КАЛИНИЋ је био звер од човека. Заправо, звер је блага реч" - рекао је тада Багзи, након чега је Калинић којег су чланови клана до тада ословљавали са "Бели" добио надимак "Звер".
24. 11. 2024. у 11:09
Коментари (0)