ПОСЛАСТИЦЕ СА НАРАНЏОМ: Рецепти за 5 брзих колача
УКОЛИКО сте љубитељи поморанџи ови колачи су за вас.
Ролат филован кремом
Потребно је за кору: 4 јајета, 1/2 нарендане коре наранџе, кесица ванилин- шећера, 150 г брашна, 150-200 г шећера, 7 кашика хладне воде, кесица прашка за пециво
За фил: рендана кора наранџе, сок од две цеђене наранџе, 150 г шећера, кесица ванилин- шећера, 700- 1000 г младог и несланог сира
Помешајте све састојке за кору, осим беланаца која ћете посебно умутити у чврст снег са прстохватом соли. Шне додајте у преосталу масу пажљиво да беланца не спласну. Тесто сипајте у велики плех обложен пек-папиром и пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око 15 минута, док кора не порумени. Ситно нарендајте кору једне наранџе, исцедите сок од две наранџе, помешајте са 150 г шећера и кувајте на шпорету док не добијете густ сируп. Сир пропасирајте на крупнијој цедиљки како би се одстраниле евентуалне грудвице, помешајте га са припремљеним сирупом и ванилин-шећером. Развуците провидну фолију, поспите кристал-шећером, преко тога ставите печену кору, па је равномерно премажите филом. Лагано увијте у ролат (скините вишак фила) а затим у провидну фолију. Ролат ставите у фрижидер да се добро стегне преко ноћи
* * * * * * * * *
Освежавајући мус
Потребно је: 1 л свежег млека, паковање густина, 4 јајета, 10 кашика шећера, 3 кесице ванилин-шећера, 60 г маслаца и 2 поморанџе
Одвојте жуманца и умутите их виљушком. Беланца измиксајте у чврст снег, додајте четири кашике шећера, па их додатно умутите на пари, док не добијете густ крем. Од укупне количине млека одвојите 1 шољу и у томе растворите густин, затим додајте једно по једно жуманце и добро умутите. У преостало млеко сипајте 6 кашика шећера и угрејте на шпорету да се шећер истопи. У вруће млеко, у танком млазу, додајте скроб са жуманцима, уз непрестано мешање на умереној температури док не добијете гладак фил. У врућ фил додајте маслац и ванилин-шећер, па промешајте док се не растопи и добро сједини.
Оставите на собној температури да се прохлади, а онда додајте умућена беланца. Крем сипајте у чаше. Поспите наренданом кором поморанџе, чоколадним мрвицама или декоришите по жељи.
* * * * * * * * *
Торта са печеним корама
Потребно је за коре: 6 јаја, 120 г шећера, 120 г млевених ораха, 120 г оштрог брашна и рендана кора једне поморанџе
За фил: 2 кесице пудинга од ваниле, 1/2 л млека, 5 кашика шећера, поморанџа и 200 г маргарина
Још: две кесице шлага и млеко (количина према упутству)
Умутите миксером жуманца са шећером. Додајте брашно, млевене орахе, рендану кору поморанџе (коју сте претходно добро опрали) и посебно умућена беланца. Лагано помешајте, масу сипајте у већи плех, обложен папиром за печење и пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око пола сата. Када се кора охлади, исеците је на три дела, па припремите фил. Пудинг скувајте са млеком, шећером и наренданом кором од поморанџе.
Оставите да се охлади, а затим додајте маргарин који сте претходно умутили са соком од поморанџе. Филујте коре и премажите целу торту. Умутите два шлага и филујте. Послужите сутрадан, када се торта добро стегне
* * * * * * * * *
Чизкејк
Потребно је за подлогу: 250 г млевеног кекса, 100 г путера и око 50 мл сока или млека
За фил: 300 г немасног и несланог крем сира, 300 г слатке павлаке, 150 мл цеђеног сока од наранџе, 100 мл цеђеног сока од лимуна, 170 г шећера у праху и 6 листића белог желатина
За прелив: 2 дл процеђеног сока од наранџе, кашичица густина, кашичица шећера, 3 листића белог желатина
Млевени кекс помешајте са растопљеним путером и топлим млеком, направите кору и утисните је на дно калупа за чизкејк. Оставите у фрижидеру док направите фил. Потопите желатин у хладну воду и оставите пет до седам минута. Загрејте мало сок од наранџе. Скините са рингле, па у соку растопите желатин. Добро промешајте да се желатин растопи и додајте остатак сока. Измиксајте заједно крем сир, слатку павлаку и шећер у праху, па полако додајте сок са желатином. Крем ставите преко подлоге од кекса и добро поравнајте.
Вратите у фрижидер да се стегне. За прелив загрејте сок од наранџе, додајте густин и шећер који сте претходно растворили у мало сока (од укупне количине) и кувајте два минута. Скините са рингле, па у врелом соку растопите желатин који сте претходно потопили у хладну воду и оцедили. Оставите да се охлади. Воћним преливом од наранџе прелијте крем. Вратите у фрижидер да се добро стегне.
* * * * * * * * *
Сочан и брз колач
Потребно је: већа поморанџа, 250 г шећера, 3 јајета, 1 дл сунцокретовог уља, 180 мл јогурта, 250 г брашна, кесица прашка за пециво, кесица ванилин-шећера, прстохват соли и шећер у праху за поспање
Плех или калуп за колач обложите папиром за печење, а бочне странице намажите маслацем. У блендер ставите поморанџу исечену на коцке (неољуштену, с кором) и добро је уситните. Затим умутите миксером јаја и шећер и додајте уситњену поморанџу. Сипајте уље и јогурт, кратко мутите, додајте брашно, ванилин-шећер, прашак за пециво и прстохват соли. Промешајте лагано да се сви састојци добро сједине. Сипајте смесу у плех и равномерно је распоредите. Поспите шећером и пеците у загрејаној рерни на 180 степени, 35-40 минута. Пре него што послужите колач, поспите преко шећер у праху.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
УКУСНА СРЦА СА ЧОКОЛАДОМ: Рецепт за слаткиш који ће свима измамити осмех (ФОТО)
03. 02. 2023. у 15:00
Колач који се НЕ ПЕЧЕ и има само једну ману - мора да одстоји
02. 02. 2023. у 18:00
УКРАЈИНА У РАТ ПОСЛАЛА РОБОТЕ БЕЗ ИЈЕДНОГ ЧОВЕКА: Битка добила неочекивани исход (ВИДЕО)
БРИГАДА Украјинске националне гарде известила је о успешном нападу у коме су учествовали само роботи - од копнених робота наоружаних митраљезима до летелица борбених дронова. Ови роботи су напали руске положаје у Харковској области, на северу Украјине, и - победили.
27. 12. 2024. у 09:04
ДРАМА У КОМШИЛУКУ: Откривена непозната летелица, становници упозорени да потраже склоништа
РУМУНСКИ радарски системи открили су синоћ мали летећи објекат, за који се сумња да је дрон, који је ушао у национални ваздушни простор до шест километара у југоисточном округу Тулчеа, саопштило је министарство одбране Румуније.
27. 12. 2024. у 09:23
БИЉАНА О РАЗВОДУ: Боље болан крај, него бол без краја
БИЉАНА је недавно прокоментарисала епидемију развода на домаћој естради.
27. 12. 2024. у 22:26
Коментари (0)