ČUVENI KOLAČ: Ригојанчи - са аромом несвакидашње љубави
ЗА чувени колач ригојанчи углавном су сви чули а рецепти за њега могу се наћи свуда по интернету. Ми вам, уз рецепт, доносимо и причу како је о његовом имену, једнако узбудљиву као и његов укус. Риго Јанчи, мађарски виолиниста, није био ни посластичар, чак ни неки велики сладокусац, али је "кум" једној од најпопуларнијих посластица, и то захваљујући љубави са прелепом белгијском кнегињом Шиме, која је средином 19. века била права сензација у целој Европи.
Риго Јанчи је рођен 1858. године у месту Пакозд у Мађарској и већ одмалена је држао виолину у рукама. Веома млад почео је каријеру у Нађкањижи, да би касније отишао у Пешту и од врсних музичара саставио оркестар. Са њим је пропутовао свет уздуж и попреко.
Тако се 1896. године обрео у Паризу. У ресторан где су наступали, једно вече је дошао гроф Шиме са знатно млађом супругом, пореклом Американком, глумицом Клер Вард. Како је Јанчи био прави уметник и знао да кокетира са публиком, није чудо што се грофица на први поглед заљубила у шармантног Рома. Занесена романтичном уметношћу и пробуђеном страшћу, грофица је врло брзо начинила, за то време, и те како храбар корак - напустила је мужа и двоје деце, сву раскош у Паризу и отишла да живи са ромским виолинистом у Пешти. Јанчи је, такође, напустио своју жену Маришку. Али то, разумљиво, није била таква сензација.
Како усмено предање каже, заљубљени пар је једном приликом отишао у посластичарницу у Пешти. Како би изненадио своју супругу, Јанчи је одабрао чоколадни колач који су до тада звали чоко кремеш (чоколадна кремпита).
- Пробај, смеђ је попут моје коже, а сладак попут твог срца - рекао је заљубљени Јанчи својој изабраници.
Посластичару није требало дуго и колач је назвао "ригојанчи". То је, врло брзо се испоставило, била сјајна идеја која му је донела добар профит.
Љубав између лепе плавуше и тамнопутог музичара није дуго трајала. После отприлике деценију, свако је отишао својим путем. Клер се удала за једног лепог Италијана, рецепционара хотела у Италији, а Риго Јанчи се окренуо пићу и 1920. године умро у Америци сиромашан и заборављен од свих. "Плод" и сведок њихове љубави до данас је једино колак ригојанчи.
РЕЦЕПТ
Патишпањ (за две коре): 10 јаја, 10 кашика шећера,
10 кашика брашна, 2 кашике воде.
Фил: 1 кг слатке павлаке, 250 г прах шећера, 4 кашике
какаоа, 2 кесице ванилин шећера и мало млека (тек да се
разреди павлака, ако је густа).
Глазура: 100 г чоколаде "менаж", 50 г путера, мало млека или воде.
За једну кору - умутити пет јаја (одвојено беланца и жуманца), додати шећер и брашно, кашику воде... Пећи корицу на 180 степени, 15 минута. Затим умутити и испећи другу... Једну корицу исећи на једнаке квадрате (20 комада).
За фил - у павлаку додати ситан шећер, разредити мало млеком и уз мућење миксером при средњој брзини, додавати кашику по кашику какаоа. Појачати брзину и мутити док маса не постане сасвим чврста. Опрез, не мутити превише дуго да се не би добио путер...
Филовати доњу кору, поравнати, па одозго послагати квадратиће друге коре и прелити их глазуром.
За глазуру - истопити чоколаду и путер на благој температури.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ДИГНУТИ НАТО АВИОНИ ПОСЛЕ НАПАДА НА УКРАЈИНУ: Хитно се огласио Зеленски, имао поруку за Путина (ФОТО/ВИДЕО)
РУСИЈА је покренула масовни ваздушни напад на Украјину на божићно јутро по грегоријанском календару.
25. 12. 2024. у 11:16
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
ПЛАНЕТИ ПРЕТИ СЦЕНАРИО ИЗ 1815. После догађаја на планини која је променила свет уследиле трагедије: "Питање није да ли ће, него КАДА!"
„ЕФЕКТИ би могли бити још гори него што смо видели 1815."
25. 12. 2024. у 15:54
Коментари (0)