БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО)

Новости онлине

12. 07. 2024. у 10:00

НЕМА бољег начина да се расхладите, а поједете нешто здраво, "на кашику", него уз хладну чорбицу. Потаж од поврћа помоћи ће вам да се окрепите у ове вреле дане.

БРЗЕ, ЗДРАВЕ И ОСВЕЖАВАЈУЋЕ: Три хладне супе за вруће лето - потажи су идеални да се окрепите у ове вреле дане (ФОТО)

Фото: Пиксабеј

Хладна супа од грашка и менте

Изненадићете се када схватите колико је једноставно припремити ову хладну супу. С друге стране, њен укус је веома комплексан и освежавајућ. Мента је позната по томе што хлади, а то ће помоћи приликом високих температура. Уз то ће вас упечатљиво зелена боја супе додатно орасположити.

Састојци

1 кашичица маслиновог уља
25 г путера
1 црвени лук
1 чен белог лука
750 г грашка (свежег или замрзнутог)
75 г листова свеже менте
1 л бујона од поврћа
75 г пармезана
со и бибер

Foto: Jutjub/Printskrin/ Recepti.com

Припрема:

У шерпи, на средње јакој ватри, истопите путер и додајте маслиново уље. Ситно исецкајте црвени лук, па га пропржите док не омекша. Убаците и чен белог лука, што ситније исецкан. Наставите да пржите још 3 минута. Онда у шерпу сипајте ¾ грашка, ¾ бујона од поврћа, и исецкане листиће менте. Поклопите шерпу и на средње јакој ватри пустите да се све крчка 10 минута. Након тога пребаците супу у блендер, те је добро испасирајте. Вратите супу у шерпу, додајте преостали грашак и бујон, посолите, побиберите, па кувајте још 5 минута. Пустите да се супа охлади на собној температури, а затим је додатно прохладите у фрижидеру. Служите уз свеже нарендан пармезан.

Foto: Shutterstock

Хладна супа од парадајза и босиљка

Веома је важно да у овом рецепту користите квалитетан парадајз, јер се тајна укуса крије управо у њему. Природна слаткоћа парадајза заиста ће доћи до изражаја у овој хладној супи, посебно у пратњи ароматичног босиљка. Поред ниског броја калорија, ту су витамин А и Ц, који ће додатно помоћи вашем организму током топлог времена.

Састојци

1 кг парадајза
50 г листова свежег босиљка
250 г бујона од поврћа
2 чена белог лука
2 кашичице балзамико сирћета
со и бибер

Припрема

Оперите парадајз, одстраните му петељке, исеците га на четвртине, и одсеците средишњи тврди део. Убаците га у блендер са свим осталим горе наведеним састојцима. Пустите да блендер одради своје, те да добро самеље састојке. Преспите овај микс у шерпу, па пустите да се кува 10 минута на слабијој ватри. Можете служити и топло, али је најбоље да супу охладите и послужите уз пар листића свежег босиљка.

Фото Shutterstock

Хладна супа од коморача и грејпфрута

Необична комбинација коморача и грејпфрута неће вас оставити равнодушним. Уколико правите вечеру, на којој некога посебно желите да импресионирате, онда се ова хладна супа мора наћи на вашем менију.

Састојци

2 кашичице маслиновог уља
2 кашичице сока од лимуна
500 г коморача
3 шоље воде
¼ шоље сока од грејпфрута
со и бибер

Припрема

Благо угрејте маслиново уље и сок од свеже цеђеног лимуна у шерпици. Оперите и исеците коморач, избегавајући доњи и средишњи тврд део. Убаците коморач у шерпу са угрејаним маслиновим уљем и лимуновим соком. Посолите коморач и мешајући га динстајте 10 минута. Затим додајте воду, пустите да проври, и оставите да се супа крчка 20 минута на средње јакој ватри. Пропасирајте супу од коморача у блендеру, пустите да се охлади, па је убаците у фрижидер на сат времена. Пре служења у супу сипајте сок од свеже цеђеног грејпфрута, додатно посолите ако је потребно, и обавезно побиберите.

(City magazin)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УКРАЈИНА НАПРЕДУЈЕ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ, КОНТРОЛИШЕ 100 НАСЕЉА: Сирски открио колико руских војника је заробљено (МАПА)

УКРАЈИНА НАПРЕДУЈЕ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ, КОНТРОЛИШЕ 100 НАСЕЉА: Сирски открио колико руских војника је заробљено (МАПА)

УКРАЈИНА наставља офанзиву на руској територији у Курској области, рекао је врховни командант Оружаних снага Украјине Олександар Сирски, преноси Би-Би-Си.

27. 08. 2024. у 13:30

СРБИН ПОСТАО НАЈОПАСНИЈИ ПОТУРИЦА: Михаило до смрти није заборавио порекло иако је био МАРШАЛ турске армије (ФОТО)

СРБИН ПОСТАО НАЈОПАСНИЈИ ПОТУРИЦА: Михаило до смрти није заборавио порекло иако је био МАРШАЛ турске армије (ФОТО)

ЈЕДАН је од најмлађих маршала у историји турске армије, Омер-паша Латас био је пореклом Србин из Лике, рођен 1806. у Јањи Гори, код Плашког као Михаило Мића Латас.

27. 08. 2024. у 10:46

Коментари (0)

ОГЛАСИО СЕ МУП: Ако видите особу са фотографије, одмах зовите полицију