ПРЕДЈЕЛО ЗА ДЕЦЕМБАРСКЕ ДАНЕ: Чувена бегова чорба са куркумом
За данашњи ручак предлажемо најлепшу бегову чорбу.
Бегова чорба је специјалитет из Босне и Херцеговине. Бегова чорба је пуна поврча и меса, незаобилазно је предјело сваког доброг ручка. Ова чорба прави се са пилетином и бамијом као неизоставним додатком. У бегову чорбу иде кувана бамија. Дуго се крчка на тихој ватри, а ово је сјајно јело "на кашику" током хладних дана.
Састојци:
* 270 г пилећег филеа
* 2 шаргарепе
* 170 г целера
* 1 главица црног лука
* 2 ловорова листа
* 8 г соли
* 1,6 л воде
За кување бамије:
* 60 г бамије
* прстоват соли
Још:
* 1 јаје
* 25-30 г брашна
* 130 мл павлаке за кување
* мало сецканог першуна
* прстохват бибера
* 1/2 кашичице куркуме
* 2 кашике лимуновог сока
Рецепт за бегову чорбу са куркумом:
У велику шерпу додајте пилетину, па убаците исечену шаргарепу, целер, главицу црног лука и ловорове листове. Сипајте воду и убаците со. Поклопите шерпу, па оставите да прокључа на средње јакој ватри, а потом смањите температуру на лагану и оставите да се крчка 50-60 минута. Процедите супу након тога. Целер и шаргарепе изблендирајте, а по потреби додајте 1-2 кашике воде. Изблендирано поврће вратите у супу, а остатак поврћа можете испасирати гњечилицом. Бамију убаците у шерпу, налијте водом, додајте со и кувајте око 10 минута, па процедите. Пилеће месо исецкајте, па га вратите у супу заједно са скуваном бамијом. Кувајте бегову чорбу на тихој ватри око 2 сата. Пред крај кувања додајте бибер и куркуму, па промешајте. У посуди умутите јаје, додајте брашно и павлаку за кување. Сједините састојке добро, па додајте 1-2 кашике бегове чорбе, па поново помешајте. Постепено сипајте смесу са јајетом у чорбу и мешајте. Кувајте још 5 минута, па додајте сецкани першун и лимунов сок у бегову чорбу.
(StvarUkusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи
У МАСОВНОЈ пуцњави повезаној с трговином дрогом у западној Француској, тешко је повређено петоро људи, међу којима и један тинејџер, рекао је министар унутрашњих послова Бруно Ретаиллеау, пише Гардијан.
01. 11. 2024. у 11:25
ПУТИНУ У ПОМОЋ СТИЖЕ НАЈЕЛИТНИЈА ВОЈСКА: Шта је "Олујни корпус", једна од најмоћнијих специјалних јединица на свету
СЕВЕРНОКОРЕЈСКА појачања долазе усред назнака да се Русија бори с попуњавањем својих снага.
30. 10. 2024. у 12:37
ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)
ИВАН из Хрватске одушевио је читав регион када је једним малим гестом показао како је мало потребно а јако лепо, држати се оне чувене реченице "воли своје, поштуј туђе".
01. 11. 2024. у 10:24 >> 10:28
Коментари (0)