РЕЦЕПТ ЗА ЗДРАВ РУЧАК: Лосос у сосу од шафрана

Новости онлине

17. 10. 2024. у 11:14

Многи мисле да је припрема лососа тешка и компликована, али заправо, његово спремање је врло лако и готово је после само неколико минута.

РЕЦЕПТ ЗА ЗДРАВ РУЧАК: Лосос у сосу од шафрана

Foto: Shutterstock

Састојци: 

  • око 500 г филета лососа
  • 3 кашике маслиновог уља
  • 2 прстохвата соли
  • 2 прстохвата мајчине душице

За сос од шафрана:

  • 100 г црног лука или празилука
  • 3 чена белог лука
  • 40 г маслиновог уља (плус 2 кашике)
  • 100 мл белог вина
  • 200 мл воде
  • 10 г брашна
  • 1/2 кајенске папричице (суве љуте)
  • по прстохват шафрана у праху и цимета
  • соли по укусу

Припрема:

Лосос добро утрљајте сољу и маслиновим уљем и ставите у благо подмазану посуду за печење, па направите сос. Исецкани црни и бели лук издинстајте на загрејаном маслиновом уљу седам минута или док не омекшају. Додајте брашно и мешајте на слабој до умереној температури два минута. Сипајте вино и воду у танком млазу, уз непрестано мешање да се не створе грудвице. Зачините сољу, шафраном и са мало цимета и кувајте још седам минута. Лосос пеците у загрејаној рерни на 200 степени, око 10 минута (време печења зависи од дебљине парчета рибе и јачине рерне). Када је сос готов, прелијте га преко рибе, поспите мајчином душицом и допеците још 10 минута. 

Сервирајте лосос док је топао, са прилогом по жељи.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ

НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ

РУСИЈА је недавно почела да производи термобаричне беспилотне летелице које ће се користити уз беспилотне летелице-мамце у Украјини, а које су у стању да нанесу озбиљну штету цивилима, открила је истрага Асошиејтед преса (АП).

16. 11. 2024. у 20:23

ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ: Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.

17. 11. 2024. у 09:28

Коментари (0)

НЕОЧЕКИВАНО: Богдан Богдановић има нови клуб