ПАШТИЦАДА: Далматински рецепт за јело од меса које се топи под непцима

Новости онлине

01. 10. 2024. у 15:32

Када се спомене паштицада многима одмах на ум падне укусно јело од меса, које се крчка дуго и полако, али гарантује такав спој укуса на који је једноставно немогуће остати имун.

ПАШТИЦАДА: Далматински рецепт за јело од меса које се топи под непцима

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 1 - 1,5 кг јунећег или говеђег бута
  • 4 шаргарепа
  • 2 црна или црвена лука
  • 1/4 корена целера
  • 4 чена белог лука
  • 1 кашичица бибера
  • 1 кашичица соли
  • 200-300 мл црног вина
  • 5-6 ком сувих шљива без коштице
  • 1 кашичица сувог биљног зачина
  • 1 прстохват першуна
  • 3-4 ком ловоровог листа

Прилог:

  • 500 г њоке

Припрема:

Јунетина треба да буде у комаду, а поврће исећи на штапиће 3-4 центиметра дужине. Месо лагано избоцкати ножем, а затим у те прорезе убацити бели лук. Остатак поврћа исецкати у посуду у којој ће месо да се маринира. Додати месо у посуду, налити црно вино и остатак воде да цео комад буде потопљен. Оставити преко ноћи.

Извадити месо из маринаде, процедити поврће али сачувати сок од маринаде за касније. У велику, дубоку шерпу ставити уље или свињску маст и пропржити комад меса са свих страна док не порумени.

Месо кад је готово склонити са стране и наставити да у истој масноћи динстате поврће тако да омекша. Затим вратити месо, и додати сок од маринаде и довољно воде да огрезне. Додати суве шљиве, ловоров лист, со и бибер. У зависности од величине и врсте меса, кувати уз додавање воде око два сата. Пола сата пре краја није потребно додавати воду.

Кад је месо омекшало, извадити га из шерпе, исећи пажљиво на танке кришке, садржај шерпе испасирати штапним миксером (може и пасирком за пире), а затим у сос вратити месо, додати суви биљни зачин по укусу, мало першуна, свежег или сувог и оставити још око пола сата да упије сокове.

Њоке скувати по упутству са паковања и служити уз месо док је све још топло. 

(glossy)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШОК САЗНАЊА НА СУЂЕЊУ: Запослени у Рибникару нису пружили помоћ деци након што их је Коста упуцао?

ШОК САЗНАЊА НА СУЂЕЊУ: Запослени у "Рибникару" нису пружили помоћ деци након што их је Коста упуцао?

ИЗ СНИМАКА се види да су теткица, којој још не знамо име, разредна Драгана Томић и домар Раде Симић, након што је Коста пуцао, а пре доласка наставника географије Зорана Нишевића и полиције, били на вратима учионице историје у којој је било "VII/2" и нико од њих није ушао унутра и пружио помоћ деци.

30. 09. 2024. у 14:56

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

25. 09. 2024. у 22:01

Коментари (0)

РАСИПАЊЕ ХРАНЕ: Глобални проблем који има дубоке еколошке, економске и социјалне последице