ПАШТИЦАДА: Далматински рецепт за јело од меса које се топи под непцима
Када се спомене паштицада многима одмах на ум падне укусно јело од меса, које се крчка дуго и полако, али гарантује такав спој укуса на који је једноставно немогуће остати имун.
Састојци:
- 1 - 1,5 кг јунећег или говеђег бута
- 4 шаргарепа
- 2 црна или црвена лука
- 1/4 корена целера
- 4 чена белог лука
- 1 кашичица бибера
- 1 кашичица соли
- 200-300 мл црног вина
- 5-6 ком сувих шљива без коштице
- 1 кашичица сувог биљног зачина
- 1 прстохват першуна
- 3-4 ком ловоровог листа
Прилог:
- 500 г њоке
Припрема:
Јунетина треба да буде у комаду, а поврће исећи на штапиће 3-4 центиметра дужине. Месо лагано избоцкати ножем, а затим у те прорезе убацити бели лук. Остатак поврћа исецкати у посуду у којој ће месо да се маринира. Додати месо у посуду, налити црно вино и остатак воде да цео комад буде потопљен. Оставити преко ноћи.
Извадити месо из маринаде, процедити поврће али сачувати сок од маринаде за касније. У велику, дубоку шерпу ставити уље или свињску маст и пропржити комад меса са свих страна док не порумени.
Месо кад је готово склонити са стране и наставити да у истој масноћи динстате поврће тако да омекша. Затим вратити месо, и додати сок од маринаде и довољно воде да огрезне. Додати суве шљиве, ловоров лист, со и бибер. У зависности од величине и врсте меса, кувати уз додавање воде око два сата. Пола сата пре краја није потребно додавати воду.
Кад је месо омекшало, извадити га из шерпе, исећи пажљиво на танке кришке, садржај шерпе испасирати штапним миксером (може и пасирком за пире), а затим у сос вратити месо, додати суви биљни зачин по укусу, мало першуна, свежег или сувог и оставити још око пола сата да упије сокове.
Њоке скувати по упутству са паковања и служити уз месо док је све још топло.
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
НАПРАВИТЕ СУПЕР УКУСАН РУЧАК: Пилетина са грашком и печуркама у кремастом сосу
01. 10. 2024. у 09:00
(МАПА) РУСИ СИЛОВИТО НАДИРУ: Нису оволико напредовали од првих дана рата - заузели територију величине Сингапура
РУСКА војска је у новембру остварила напредак од 725 квадратних километара, што је највећи напредак у једном месецу још од марта 2022. и првих недеља рата, према анализи агенције АФП заснованој на подацима америчког Института за проучавање рата (ISW).
02. 12. 2024. у 16:10
ШОЛЦ САМ ВУКАО ТАЈАНСТВЕНИ ПРТЉАГ: Више од доласка у Кијев јавност занима - Шта то има у коферу? (ФОТО/ВИДЕО)
ОД САМОГ доласка Олафа Шолца у Кијев, јавност је више заинтригирало то што је немачки канцелар из воза у главном граду Украјине изашао тако што је сам "вукљао" лични пртљаг.
02. 12. 2024. у 15:51
КРАЈ КАРИЈЕРЕ ЈЕЛЕНЕ КАРЛЕУШЕ: Прелазак у политику и висока функција
ЈЕЛЕНА Карлеуша се последњих неколико година веома активирала политички, а иако званично није члан ниједне странке, она се труди да искаже своје мишљење и став кад год је то потребно.
02. 12. 2024. у 13:23
Коментари (0)