СА УКУСОМ ЛИМУНА И МОРА: Пилетина лемонато, савршен оброк за ове вреле дане
ИЗ Грчке стиже специјалитет пилетина лемонато, који представља прави лагани ручак, тако да потпуно одговара врелим летњим данима када се не може обилно јести.
Маслиново уље уз лимун, помешано са више зачина карактеристичним за приморје, даје овом јелу прави грчки шмек.
Потребно је:
- 2 пилећа бела меса од по 400 г
- 2-3 кашике брашна
- кашичица мајчине душице
- кашичица мајорана
- кашичица рузмарина
- 0,5 дл маслиновог уља
- дл белог вина
- сок од лимуна
- 3-4 кромпира
- 0,5 дл маслиновог уља
- со
Припрема пилетине лемонато
Пилећа бела меса очистите од кожице и костију, оперите их и посушите. Затим сваки филе посолите и уваљајте у брашно, па потом и у мешавину мајчине душице, босиљка, мајорана и рузмарина. У шерпи загрејте маслиново уље и на њему кратко пропржите припремљене филее. Онда налијте белим вином, поклопите шерпу и динстајте 15-ак минута на умереној ватри. Када вино испари, додајте сок од лимуна и динстајте још 2-3 минута. У међувремену обарите кромпир у љусци, ољуштите га и исеците уздуж на половине.
Посолите га и пропржите на загрејаном маслиновом уљу, 6-7 минута. Пилетину лемонато служите уз пропржен кувани кромпир и салату од парадајза.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ПОСЛАСТИЦЕ ОД ЛУБЕНИЦЕ: Јогурт торта, савршени хладни десерт за ове вреле дане
30. 08. 2024. у 12:00
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Шта кнез Михаило показује прстом
СПОМЕНИК кнезу Михаилу Обреновићу на Тргу републике постао је главно градско састајалиште Београђана и њихових гостију. Међутим, од многих ћете чути да се састају не код Кнеза већ “код коња”.
21. 11. 2024. у 09:47
Коментари (0)