СА УКУСОМ ЛИМУНА И МОРА: Пилетина лемонато, савршен оброк за ове вреле дане

Бојана Јовановић

31. 08. 2024. у 09:30

ИЗ Грчке стиже специјалитет пилетина лемонато, који представља прави лагани ручак, тако да потпуно одговара врелим летњим данима када се не може обилно јести.

СА УКУСОМ ЛИМУНА И МОРА: Пилетина лемонато, савршен оброк за ове вреле дане

Фото Shutterstock

Маслиново уље уз лимун, помешано са више зачина карактеристичним за приморје, даје овом јелу прави грчки шмек.

Потребно је:

- 2 пилећа бела меса од по 400 г
- 2-3 кашике брашна
- кашичица мајчине душице
- кашичица мајорана
- кашичица рузмарина
- 0,5 дл маслиновог уља
- дл белог вина
- сок од лимуна
- 3-4 кромпира
- 0,5 дл маслиновог уља
- со

Припрема пилетине лемонато

Пилећа бела меса очистите од кожице и костију, оперите их и посушите. Затим сваки филе посолите и уваљајте у брашно, па потом и у мешавину мајчине душице, босиљка, мајорана и рузмарина. У шерпи загрејте маслиново уље и на њему кратко пропржите припремљене филее. Онда налијте белим вином, поклопите шерпу и динстајте 15-ак минута на умереној ватри. Када вино испари, додајте сок од лимуна и динстајте још 2-3 минута. У међувремену обарите кромпир у љусци, ољуштите га и исеците уздуж на половине.

Посолите га и пропржите на загрејаном маслиновом уљу, 6-7 минута. Пилетину лемонато служите уз пропржен кувани кромпир и салату од парадајза.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи

ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Масовна пуцњава, учествовало неколико стотина људи

У МАСОВНОЈ пуцњави повезаној с трговином дрогом у западној Француској, тешко је повређено петоро људи, међу којима и један тинејџер, рекао је министар унутрашњих послова Бруно Ретаиллеау, пише Гардијан.

01. 11. 2024. у 11:25

ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)

ХРВАТ УГЛЕДАО СРПСКУ ЗАСТАВУ НА ПОДУ: Одмах упалио камеру и урадио ово - због његовог потеза се усијале мреже (ВИДЕО)

ИВАН из Хрватске одушевио је читав регион када је једним малим гестом показао како је мало потребно а јако лепо, држати се оне чувене реченице "воли своје, поштуј туђе".

01. 11. 2024. у 10:24 >> 10:28

Коментари (0)

СТВАРИ КОЈЕ ОБАВЕЗНО МОРАТЕ ПОНЕТИ НА ЗАДУШНИЦЕ: Многи носе храну, а заборављају најбитније