ЈЕЛО КОЈЕ ОДМАХ ПОДСЕТИ НА ГРЧКУ: Сармице од винове лозе
САРМА као сарма, рећи ће неко, али ако ово јело направите са листовима винове лозе имаће специфичан и занимљив укус.
Грци сармице од винове лозе зову Долмадес и посебног су укуса, јер у њих они стаљају пуно свежег зачинског биља.
Потребно је:
- дл маслиновог уља
- 250 г црног лука
- 100 г пиринча дугог зрна
- 3 дл вреле воде
- со, млевени бибер
- 30-ак младих листова винове лозе
- 0,5 дл маслиновог уља
- 2 кашике сока од лимуна
- 3 дл топле воде
- сок од пола лимуна
Припрема сармица од винове лозе:
На загрејаном маслиновом уљу пропржите ситно сецкан црни лук. Када омекша и пожути додајте пиринач и, уз стално мешање, пржите 2-3 минута. Прелијте врелом водом, посолите и побиберите, промешајте и кувајте 15-ак минута. Затим фил склоните са ватре и охладите. У
међувремену листове винове лозе прокувајте пет минута у кључалој води, извадите их и оцедите. На сваки лист ставите по кашику припремљеног фила па их умотајте у мале, чврсте ваљке. Преостале листове распоредите по дну шерпе, па на њих слажите припремљене
сармице, једну до друге. Прелијте их маслиновим уљем, соком од лимуна и топлом водом. Преко сармица ставите плитак тањир, да их благо притисне, поклопите шерпу и ставите је на ватру. Када проври кувајте на умереној ватри 45 минута, пазећи да у шерпи увек има воде. Куване сармице склоните са ватре и оставите да се охладе у шерпи. Затим их послажите у плитку чинију, попрскајте соком од лимуна и послужите.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ЧЕСТО ЋЕТЕ ДА ЈЕ ПРАВИТЕ: Брзинска гибаница од кора за питу, заливених кефиром
29. 08. 2024. у 07:00
СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)
СТРУЧЊАЦИ са сајта Severe Weather Europe објавили су прву дугорочну прогнозу за пролеће и открили какво време очекује Европу у марту, априлу и мају користећи два главна сезонска модела - ECMWF и UKMO.
20. 01. 2025. у 11:29
"НЕМА ВИШЕ МИРА" Немачки генерал дао алармантну изјаву о рату са Русијом
ВИШЕ нема мира између Русије и Немачке, рекао је генерал Бундесвера Андре Бодеман у интервјуу за БР24, преноси РИА Новости.
20. 01. 2025. у 12:50
РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО се планета загрева, "Camp Century" - смештен на једној од најудаљенијих локација на Земљи, око 1.500 километара северно од Нука, главног града Гренланда - постао је предметом обновљеног интересовања и забринутости око тога колико ће дуго остати закопан.
19. 01. 2025. у 10:15
Коментари (0)