АВГОЛЕМОНО - ГРЧКА ПИЛЕЋА СУПА СА ЛИМУНОМ: Врхунски укус, а можете је јести и као самосталан оброк
За данас препоручујемо пилећу супу мало другачију од оне коју су спремале ваше баке и маме. У ову се додаје лимун. Поред тога, иду и мућена јаја, па је укус пунији и супа се може јести као лаган оброк.
Састојци:
- 1,4 кг целог пилета
- 12 шоља воде
- 2 шаргарепе
- 2 стабљике целера
- 1 главица црног лука
- 2 ловорова листа
- 5 целих зрна бибера
- 2 кашичице соли
- 1/2 шоље орзо тестенине
- 3 јаја
- 1 кашичица изрендане лимунове коре
- 4-6 кашика исцеђеног лимуновог сока
- млевени бибер по укусу
- гранчице мирођије (опционо)
Припрема:
У шерпу убаците пилетину исечену на 6 комада, воду, шаргарепе изрезане на четвртине, стабљике целера, ловорове листове, бибер у зрну и со. Најпре загрејте пилећу супу на максималној температури до кључања, па смањите на средње ниску температуру и кувајте око 1-1,5 сат. Процедите пилећу супу у другу шерпу, па кувајте док не прокључа. Додајте орзо тестенину и кувајте док не омекша.
У чинији умутите јаја и додајте лимунову корицу и лимунов сок, непрекидно мутећи. Одвојите две шоље супе, па постепено додајте у смесу са јајима и лимуном, мешајући читаво време. Мешањем спречавате да се умућена јаја згрушњавају. Вратите ову мешавину постепено у лонац са пилећом супом, па кувајте на лаганијој ватри око 5-10 минута. Додајте со и бибер по укусу, а можете пилећу супу украсити гранчицама мирођије.
Традиционално, супа се служи без пилећег меса. По жељи, можете га вратити у супу или служити са стране.
(Stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
СТИГЛА ПРВА ВЕЛИКА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ: Европски стручњаци открили какво нас време очекује у марту, априлу и мају (МАПА)
СТРУЧЊАЦИ са сајта Severe Weather Europe објавили су прву дугорочну прогнозу за пролеће и открили какво време очекује Европу у марту, априлу и мају користећи два главна сезонска модела - ECMWF и UKMO.
20. 01. 2025. у 11:29
"НЕМА ВИШЕ МИРА" Немачки генерал дао алармантну изјаву о рату са Русијом
ВИШЕ нема мира између Русије и Немачке, рекао је генерал Бундесвера Андре Бодеман у интервјуу за БР24, преноси РИА Новости.
20. 01. 2025. у 12:50
РАДИОАКТИВНА ТАЈНА У ЛЕДУ ГРЕНЛАНДА: Мрежа тунела и нуклеарни отпад - потенцијални проблем за Трампа (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО се планета загрева, "Camp Century" - смештен на једној од најудаљенијих локација на Земљи, око 1.500 километара северно од Нука, главног града Гренланда - постао је предметом обновљеног интересовања и забринутости око тога колико ће дуго остати закопан.
19. 01. 2025. у 10:15
Коментари (0)