РУЧАК ДАНА - ШКЕМБИЋИ У САФТУ: Традиционални специјалитет са југа Србије

Новости онлине

05. 03. 2024. у 10:00

Шкембићи у сафту су јело типично за југ Србије, а док га једни обожавају, други не могу да га смисле.

РУЧАК ДАНА - ШКЕМБИЋИ У САФТУ: Традиционални специјалитет са југа Србије

Foto: Jutjub/Printskrin/ Jelajelena Petrovic

Овај рецепт један је од правих кафанских уз који ће и они који не воле шкембиће бити пред изазовом да их пробају.

Састојци:

  •  1 кг свињских или јунећих шкембића;
  • 1 веза зелени;
  • 1 целер;
  • мешавина зачина по укусу; 
  • 4 чена белог лука;
  • 2 ловорова листа;
  • 1/2 кашичице бибера у зрну;
  • 5 главица црног лука;
  • 100 г меснате суве сланине;
  • 50 г парадајз пиреа или густог сока;
  • першунов лист;
  • 1 пуна кашика масти;
  • 4-5 кашика брашна;
  • 1 кашичица млевене слатке паприке.

Припрема:

Шкембиће очистити и опрати, а потом ставити у лонац и налити водом. Додати сецкану зелен и целер, главицу црног лука и два чена белог лука, ловоров лист и бибер у зрну. Све оставити да се кува око 4 до 5 сати. Куване шкембиће охладити и исећи на шире траке.

У шерпи загрејати маст, па додати ситно сецкане 4 главице црног лука, бибер у зрну и ловоров лист. Убацити ситно сецкану сланину, па све лепо пропржити око 4-5 минута. Затим сипати 4-5 кашика брашна и непрестано мешати док се не упржи и не добије браон боју. Додати ситно сецкан бели лук, слатку млевену паприку и парадајз пире.

Сипати 1,5 л воде и додати шкембиће, па их кувати још 15-20 минута. Пред крај кувања зачинити и заљутити по укусу. Уз добро бело вино, пријатно!

(Still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Коментари (0)

ЗА НАШУ ЗЕМЉУ УВЕК ИМАМ МОТИВАЦИЈУ: Алекса Аврамовић блиста после пласмана на Евробаскет