4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара
МОРАТЕ обавезно да запишете, рецепте за 4 посна јела са Хиландара, имају укус који се не заборавља!
Овога пута откривамо вам начин на који монаси са Атоса праве сарму, пуњене паприке, пасуљ и паприкаш. Рецепти са Хиландара одушевљавају људе, те их радо увек пробају, а сви се слажу у једном - да имају посебан укус. Припрема је једноставна, али зато мирис остаје заувек упамћен.
1. САРМА
Састојци:
* 2 празилука
* 2 главице црног лука
* 1 шаргарепа
* 100 гр риже
* 350-400 гр млевених ораха
* 100 гр димљене рибе (лосос)
* 12-15 листова киселог купуса
* У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати
Припрема:
Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну.
Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.
2. ПАПРИКАШ
Састојци:
* 1/2 кг кромпира
* 2 шаргарепе
* 4 меснате паприке
* 1 веза першуна
* 2 кашике сувог зачина
* 2 кашике брашна
* млевена паприка, со
Припрема парикаша:
Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.
Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.
3. ПАСУЉ
Састојци:
* пасуљ
* воду
* маслиново уље
* црни лук
* парадајз
* млевену паприку
* бибер, со
* сушени зачини
Припрема:
Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.
Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.
Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.
4. ПОСНЕ ПАПРИКЕ
Састојци:
* 6 сувих црвених паприка
* 3 празилука или једна средња главица црног лука
* 100 г крупно млевених ораха
* 100 г пасуља тетовца
* 1 шољица (за црну кафу) пиринча
* мешавина сувог биљног зачина
* црвена млевена паприка,
* со, бибер
Припрема:
Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.
Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.
Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
СВЕЖЕ И ВРУЋЕ, А ГОТОВЕ ЗА МАЊЕ ОД ПОЛА САТА: Само три састојка, "лење" лепиње
29. 11. 2023. у 15:49
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"
БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.
21. 11. 2024. у 11:45
РУСИЈА ПОСТАЛА ГЛАВНИ "ИГРАЧ" У ЕВРОПИ: Ово се десило први пут од пролећа 2022. године
РУСИЈА је у септембру први пут од пролећа 2022. постала главни снабдевач гасом Европске уније, преноси РИА Новости, позивајући се на податке Евростата.
21. 11. 2024. у 11:32
ДЕСИЛО СЕ ЧУДО: Кренули да му искључе сина са апарата, отац УЛЕТЕО СА ПИШТОЉЕМ у болницу (ВИДЕО)
ЛЕКАРИ су рекли да за њега више нема наде и наложили су да се искључи с апарата за одржавање виталних функција, али то његов отац није могао да дозволи, упркос томе што се младићева мајка, Пикерингова бивша супруга, сагласила са докторима.
21. 11. 2024. у 15:31
Коментари (0)