7 ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ: Мени најукуснијих посних јела уз која ће правила поста бити испоштована

Novosti online

27. 11. 2023. у 12:00

БОЖИЋНИ пост почиње сутра. Многи су у дилеми коју посну храну припремити, да у исто време буде укусна и да може да засити.

7 ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ: Мени најукуснијих посних јела уз која ће правила поста бити испоштована

Фото: Shutterstock

Доносимо вам предлог менија за најукуснија посна јела, за 7 дана у недељи.

Уколико се не причешћујете, црква дозвољава пост на храни спреманој на уљу, с тим што се среда и петак посте на води. Суботом и недељом је дозвољено да се једе риба.

Фото: Shutterstock

ПОНЕДЕЉАК - Рижото са поврћем

Потребно: 200 г кукуруза шећерца, 200 г пиринча, 200 г грашка, 1 главица лука, 2 шаргарепе, сусам по жељи, уље, со, бибер, першун.

Припрема: У дубљу шерпу издинстајте лук и шаргарепу које сте нарендали а затим додајте остало поврће. Посолите и ставите мало бибера а онда налијте воде (око 1,5л) и пустите да се поврће скува. Пиринач добро оперите и додајте га скоро куваном поврћу. Пустите да све ври 5 минута, а онда поклопите шерпу и склоните је са рингле. Додајте препечени сусам.

Додајте свеж или сув першун. Након 15 мин, отворите шерпу и промешајте рижото. Након десетак минута јело можете да послужите, а као прилог користите сезонску салату.

Foto: Printskrin Jutjub/Bakina kuhinja

УТОРАК - Подварак

Потребно: главица киселог купуса, 2 главице црног лука, ловоров лист, 1/2 кашике алеве паприке, 2 кашике уља, бибер у зрну.

Припрема: Купус оперите у хладној води, оцедите и ситно исецкајте. Иситните лук и пропржите на уљу. Додајте купус, па динстајте неколико минута. Зачините са мало бибера, додајте ловоров лист и алеву паприку, па налијте мало топле воде и наставите да динстате. Кад се течност укува, купус ставите у загрејану рерну да се добро запече. Подварак послужите уз неку тестенину или куван кромпир.

Фото Shutterstock

СРЕДА - Крем чорба од парадајза (пост на води)

Потребно: 500 мл течног парадајза, 300 мл воде, 2 шаргарепе, 1 главица црног лука, 2 кромпира, со и бибер, мало першуна

Припрема: Лук, шаргарепу и компир скувајте у мало воде затим штапним миксером све самељите и додајте течни парадајз. Пустите да све ври 15 минута, додајте со и бибер и суви першун. Топлу чорбу послужите уз коцкице сувог хлеба.

Foto: Printskrin Jutjub/ Tilia Karadjinova

ЧЕТВРТАК - Тавче на гравче

Потребно: 500г белог пасуља Тетовца, 250 г црног лука, мало уља, мало бибера, алеве паприке и соли, ловоров лист.

Припрема: Ставите пасуљ у лонац и налијте воду да прекрије пасуљ. Пустите нека све проври па проспите ту воду а сипајте другу и у њу још додајте крупно сечен црни лук. Када се пасуљ скува тако да се одваја корица, запржите пасуљ тако што ћете у тигању да направите "врућу запршку" од уља, брашна и алеве паприке. Запржите пасуљ и оставите да ври јoш пар минута. Затим, додајте ловоров лист и све преручите у ватросталну чинију.

Запеците пасуљ у рерни на 250 степени Целзијуса док се не ухвати корица. Послужите топло уз туршију.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati

ПЕТАК - Паприке пуњене буковачом (пост на води)

Потребно: 300 г пиринча, 300 г буковаче, 1 празилук, со, бибер, босиљак, 8 паприка, 300мл соса од парадајза, мало воде.

Припрема: Празилук и буковачу ситно исецкајте па је помешајте са опраним пиринчем, све зачините бибером и са соли па напуните паприке са том смесом. Можете да користите и суве паприке с тим што ће вам бити потребно више од 8 комада. Пуњене паприке посложите у дубљу шерпу па налијте парадајз сос и мало воде по њима. Шерпу можете да ставите на ринглу па да паприке кувате неких сат времена. Исто можете да је прекријете фолијом па све запечете у рерни неких сат и по. Пријатно!

Фото: Free Images Pixabay

СУБОТА - Дан за рибу

Потребно: 4 рибе (скуша, ослић, харинга- сами изаберите), мало уља, мало лимуна, со и бибер.

Припрема: Рибу очистите, добро је посолите, ставите бибер и маслиново уље па је сложите у ватросталну чинију. На њу исеците лимун, прекријте алуминијумском фолијом и све ставите у загрејану рерну на 250 степени. Пеците пола сата па скините фолију и пеците још 15 минута.

Уз рибу можете да послужите и барен кромпир, или карфиол и броколи.

 

Foto: Printskrin Jutjub/ CooKing

НЕДЕЉА - Посна пица

Потребно: 200 г кукуруза шећерца, мало лука, конзерва туњевине, посни качкаваљ, маслине, со и бибер, две подлоге за пицу, кечап

Припрема: Подлогу за пицу премажите кечапом па додајте кукуруз(може и залеђен), комадиће туњевине, крупно исечен лук, послолите, па преко нарендајте качкаваљ и ставите маслине. Све запеците у рерни на 200 степени.

Пријатно!

БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак

(Стил)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - Имао је осећај за то

МЕРКЕЛОВА ПРОГОВОРИЛА О ПУТИНУ: Једну ствар посебно истакла - "Имао је осећај за то"

БИВША немачка канцеларка Ангела Меркел описала је у својим мемоарима први сусрет са Доналдом Трампом, а такође је говорила о руском председнику Владимиру Путину и Украјини. Одломке из књиге објавили су немачки медији.

21. 11. 2024. у 11:45

ДЕСИЛО СЕ ЧУДО: Кренули да му искључе сина са апарата, отац УЛЕТЕО СА ПИШТОЉЕМ у болницу (ВИДЕО)

ДЕСИЛО СЕ ЧУДО: Кренули да му искључе сина са апарата, отац УЛЕТЕО СА ПИШТОЉЕМ у болницу (ВИДЕО)

ЛЕКАРИ су рекли да за њега више нема наде и наложили су да се искључи с апарата за одржавање виталних функција, али то његов отац није могао да дозволи, упркос томе што се младићева мајка, Пикерингова бивша супруга, сагласила са докторима.

21. 11. 2024. у 15:31

Коментари (0)

ТУРНЕЈА ЈК У МИНУСУ Нема ништа од зараде: Уложила сам све што сам стекла за 30 година, зато сам са фановима у плусу