ТУРСКИ ГУЛАШ С УМАКОМ ОД ПАТЛИЏАНА: Омиљени ручак султана укусом све осваја - месо се топи у устима
ХУНГАР бегенди, односно гулаш на турски начин је јело које је у народу познато као султанов ужитак, јер је укус просто неодољив. Месо је сочно, а поврће му даје посебан шмек. Служи се уз бешамел сосу и прелив од патлиџана.
Састојци:
- 700 г јагњетине исецкане на коцке
- 400 г исецканог парадајза на коцкице
- 250 мл месног бујона
- 1 мања паприка
- 1 лук
- 2-3 чешња белог лука
- 1 кашика концентрата парадајза
- 1 кашичица млевеног тамијана
- 1 кашичица сушеног оригана
- со и бибер по жељи
- уље за динстање
Умак од патлиџана:
- 1,5 кг патлиџана
- 300 мл млека
- 45 г наренданог тврдог сира
- 3 кашике путера
- 3 кашике брашна
- со и биберпо жељи
Припрема турског гулаша:
Комадиће јагњетине зачините са сољу и бибером. Лук насецкајте на мање комаде, као и паприку. исецкајте на ситно и бели лук. У великом лонцу с поклопцем загрејте мало уља, па на њему продинстајте лук док не омекша. Додајте комадиће јагњетине и пропржите их док не добију златно-смеђу боју са свих страна.
Додајте исецкану паприку и бели лук, па кратко продинстајте. Додајте концентрат парадајза, добро промешајте и продинстајте све заједно око један минут. Додајте свеже исецкан парадајз, тамијан и оригано. Промешајте и кувајте око један минут, па све заједно полијте с месним бујоном.
Када течност уври, смањите температуру на лагано, поклопите лонац и пустите да се гулаш кува око сат времена, односно док месо не омекша. За то време припремите патлиџан за сос. Ако на располагању имате роштиљ, патлиџане с кором ставите на грил и добро препеците са свих страна.
Ако немате на располагању роштиљ, пробушите кору патлиџана ножем и ставите да се пече у претходно загрејану рерну на 220 степени око четрдесетак минута док не омекша. Охладите патлиџан до краја, исеците га на пола и извадите мекану унутрашњост. Виљушком га претворите у пире.
Направите бешамел сос: растопите путер на умереној температури и додајте брашно. Мешајте све заједно пар минута, а потом почните постепено уливати загррејано млеко. Мешајте смесу на ватри неколико минута док се не решите свих евентуалних грудвица, а сос не почне да се згрушњава.
Уклоните бешамел с ватре и умешајте нарендани сир. Кад се сир растопи, све лагано посолите и побиберите на крају додајте пире од печеног патлиџана.
(Стил)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) БРУТАЛНО УБИЈЕН ПОЗНАТИ ПЕВАЧ: Испливао језиви снимак ликвидације (ВИДЕО)
ШВЕДСКИ репер Габоро, чије је право име било Нинос Хоури, убијен је на паркингу у четвртак увече, јављају локални медији.
21. 12. 2024. у 08:06
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
АНЂЕЛКА БЕСНА: "Молим, зашто да не одем из твоје емисије? Не поштујеш ме"
ГЛУМИЦА је схватила да туђе непоштовање и неваспитање нема везе са њом.
22. 12. 2024. у 10:41
Коментари (2)