ПЕЧУРКЕ НА ТРПЕЗИ: Рецепти за шест укусних и брзих јела

В. Н.

08. 05. 2023. у 11:48

Уколико волите печурке ови рецепти су за вас.

ПЕЧУРКЕ НА ТРПЕЗИ: Рецепти за шест укусних и брзих јела

Фото Shutterstock

Мусака од печених паприка

Потребно је: 13 црвених паприка, 5 јаја, 400 мл млека, 2 црвена лука, 500 г мешаног млевеног меса, 500 г шампињона, 200 мл сока од парадајза, универзални биљни зачин, со, бибер, босиљак, брашно за поховање, уље. За прелив: 200 мл киселе павлаке, 2 јајета, мало млека

У тепсију поређајте паприке и пеците их у рерни. Када буду готове, прекријте их крпом и оставите да се охладе. Огулите их и од њих направите филете. У одговарајућој посуди направите смесу од јаја, млека и брашна, мало гушћу него за палачинке. На врелом уљу кратко похујте паприке умочене у ову смесу, па их вадите на папирне убрусе. На луку динстајте млевено месо, додајте ситно исецкане печурке, а након 15 минута сипајте сок од парадајза. Зачините и оставите да се мало укува. Плех за мусаку науљите, па ређајте прво поховане паприке, затим месо са печуркама, наизменично док имате материјала. Исеците мусаку на коцке и прелијте смесом направљеном од јаја, павлаке и млека. Ставите да се пече на 200 степени док не порумени.

* * * * * * * *

Шитаке чорба

Потребно је: 200 г шитаке печурака, 1 шаргарепа, главица црног лука, веза першуна, 1 кромпир, 100 мл неутралне павлаке, 1 кашика брашна или густина, босиљак, куркума, со, бибер

Фото Shutterstock

Све састојке добро уситните у блендеру (оставите неколико печурака исечених на танке шните), па динстајте на благој ватри. Када маса пусти течност, додајте кашику брашна или густина и брзим мешањем спречите стварање грудвица. Када се све сједини, налијте литар воде и оставите да се крчка, и по потреби зачините. На крају додајте павлаку, а приликом сервирања у тањир сипајте и крутоне.

* * * * * * * *

Поховане

Потребно је: 700 г шампињона, 3 јајета, брашно, презле, сусам, со

Фото Shutterstock

Печуркама одстраните дршке, па капице добро оперите, посолите и оставите да одстоје десетак минута. Уље загрејте у дубљем тигању или шерпи. Сваку капицу уваљајте у брашно, а онда у умућено јаје, презле и мало претходно пропрженог сусама, па спуштајте на врело уље. Кад порумене, вадите их решеткастом кашиком на папирни убрус.

* * * * * * * *

Телеће шницле са вргањима

Потребно је: 500 г телећих шницли, 50 г сушених вргања, 2 шаке сушених врхова коприве, 4 кашике брашна, 1/2 л домаће супе, 5 кашика уља, со, бибер

Фото Shutterstock

Посолите и побиберите шницле па их пропржите на уљу, тек да мало порумене с обе стране. Смањите температуру, на сваку шницлу сипајте кашику брашна, налијте супу и додајте печурке, које сте претходно држали у води да мало набубре. На крају додајте коприве, поклопите и оставите да се крчка око пола сата. По потреби улијте још мало супе. Уместо коприве можете да користите блитву или спанаћ.

* * * * * * * *

Сочна паста

Потребно је: 350 г тестенине фетучине, 200 г сланине исецкане на коцкице, 200 г шампињона, 350 мл крем павлаке за кување, 60 г песто соса са сушеним парадајзом, 120 г ренданог пармезана, 2 кашичице сецканог босиљка, маслиново уље, со, бибер

Фото Shutterstock

У посољеној кипућој води скувајте тестенину и процедите. У међувремену, у шерпи, на мало загрејаног маслиновог уља, издинстајте сланину 3-5 минута и ставите у тањир. У истој шерпи издинстајте сецкане печурке 5-7 минута. Затим вратите сланину, додајте павлаку, песто сос и пармезан и промешајте. Загрејте до кључања и оставите да се крчка на умереној температури 3-5 минута, па додајте тестенину и добро промешајте. Посолите и побиберите по жељи и непосредно пре послужења поспите босиљком.

* * * * * * * *

Пуњене патлиџаном

Потребно је: 1 плави патлиџан, 4 кашике маслиновог уља, 400 г шампињона, 100 г крупно сецканих ораха, 3-4 кашике сецканог першуна и мирођије, со, бибер, 100 г наренданог моцарела сира

Фото Shutterstock

Одсеците дршке печурака па их ситно исецкајте, а капе оставите на страну. Плави патлиџан ољуштите и исеците на коцкице од око 1,5 цм величине, посолите и притисните нечим у цедиљки, па оставите да одстоје око 15 минута, да би се оцедила горчина из њих. Исперите хладном водом и осушите убрусом. Загрејте уље на средњој температури и на њему пропржите патлиџан око седам минута, или док не добије златножуту боју са свих страна. Додајте дршке печурака, пропржите још три минута, па склоните са шпорета. У већој чинији помешајте пржени патлиџан, орахе, со, бибер, першун и мирођију, па тиме пуните капице од печурака. Поспите наренданом моцарелом и пеците у рерни загрејаној на 170 степени 10 минута или док се сир не растопи и порумени.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВУЧИЋ УПУТИО НАЈХРАБРИЈЕ ПИТАЊЕ ЛИДЕРИМА 46 ЗЕМАЉА: Да ли вам је увек био важнији формални бирократски приступ или суштина?!

ВУЧИЋ УПУТИО НАЈХРАБРИЈЕ ПИТАЊЕ ЛИДЕРИМА 46 ЗЕМАЉА: Да ли вам је увек био важнији формални бирократски приступ или суштина?!

ПРЕДСЕДНИК Вучић у свом говору на самиту Европске политичке заједнице у Будимпешти поставио је храбро питање пред 46 европских лидера.

07. 11. 2024. у 16:03

НАЈЈАЧА СИЛА ЕВРОПЕ НА УДАРУ: Трамп већ запретио - Платићете високу цену!

НАЈЈАЧА СИЛА ЕВРОПЕ НА УДАРУ: Трамп већ запретио - "Платићете високу цену!"

ДОНАЛД Трамп изјавио је прошле недеље како ће Европска унија морати да плати "високу цену" јер није куповала довољно америчких извозних производа. Део европских економиста и банкара упозорава како би победа Доналда Трампа могла изазвати трговински рат који би затим "гурнуо економију еврозоне из спорог раста у потпуну рецесију".

06. 11. 2024. у 20:03 >> 20:04

НА ВЕНЧАЊУ САМ БИЛА НАЈТУЖНИЈА ЖЕНА: Ивана је открила невероватне тајне породице Трамп

НА ВЕНЧАЊУ САМ БИЛА НАЈТУЖНИЈА ЖЕНА: Ивана је открила невероватне тајне породице Трамп

У СВОЈОЈ књизи "Raising Trump", Ивана Трамп, прва супруга Доналда Трампа, поделила је фасцинантне приче о породици Трамп које ће вас засигурно изненадити – јер када Ивана одлучи да исприча све, она заиста исприча све.

07. 11. 2024. у 13:21

Коментари (0)

СИНЕР И АЛКАРАЗ СЛАВЕ: Прво чули да се Новак Ђоковић повредио, а сад и ово!