МОГУЋЕ ЈЕ: Направите ЋЕВАПЕ ОД ХЕЉДЕ - бићете сити, а можете и да смршате (Фото/Видео)
У Србији се од ове псеудожитарице праве пите и палачинке, а у Русији се једе као прилог јелима или јутарња каша, јер дуго даје осећај ситости
Добро је познато да су каше најбољи начин да се почне дан, јер су заситне и чине да човек дуго не осећа глад. Такође, каше се праве од житарица које су одличне за стомак.
Хељда је популарна међу вегетаријанцима, али и онима који посте, јер може да замени месо. Ова псеудожитарица је и лек, јер су многе студије показале да је одлична као превентива и у борби против карицинома.
У Русији је зову гречка и једу је као пролог месу, док је у Србији позната само у облику брашна од којег се праве палачинке, пите и остала теста. Хељда је неутралног укуса па може да се комбинује са сланим и слатким.
Рецепт за кашу
Шоља хељде је довољна за једну особу. Хељда се увече полије водом и остави током ноћи.
Ујутру вода може да се процеди, прелије топлом водом и стави на ринглу да прокључа. Хељда ће брзо проврити и треба водити рачуна да не искипи, па је најбоље отклопити. Ово је нарочито важно јер ће омотач зрна испустити лепљиву течност и током кувања ће се створити пена. Када проври и смањи се јачина на рингли, јер хељда треба да се кува још око пет минута, кашиком може да се покупи пена коју је створила.
Када хељда набубри дупло - значи да је готова.
Када хељда набубри дупло од своје величине значи да је скувана. Скине се са рингле, исцеди и опере.
Хељда може да се посоли, помеша са кашиком бутера или да се дода сецкана банана или јабука. Током кувања може да се убаци и шака зрна сувог грожђа. Пошто је неутралног укуса може да се једе као слатка или слана.
Скувана хељда може да се искористи за неколико јела, као пуњење, прилог јелима, додатак салатама или за ћевапчиће.
Шаран са хељдом
Очистите шарана и извадите утробу. Поспите рибу сољу и уљем па оставите десет минута да одстоји. Затим је напуните изнутра куваном хељдом и закачите крајеве гранчицама рузмарина. Умотајте рибу у алуминијумску фолију, ставите у рерну и пеците један сат на 180 степени Целзијусових.
Ћевапи од хељде
Ситно нарендајте кромпир па га добро исцедите. Помешајте рендани кромпир са куваном хељдом, додајте со и бибер. Изгњечите смесу штапним миксером. Направите од добијене масе мале ћевапчиће и испржите их у уљу.
Хељда са печуркама
Једну чашу хељде прелијте са две чаше воде. Кувајте на слабој ватри око десет мин, док вода не испари. Исецкајте црни лук и шампињоне и испржите их у маслиновом уљу. Помешајте пржене печурке са куваном хељдом, додајте со, бибер и друге зачине по вашем укусу.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца
27. 01. 2023. у 18:41
РЕЦЕПТ ЗА ЛОВАЧКЕ ШНИЦЛЕ СА ШАМПИЊОНИМА: Пеците јело у рерни заједно са кромпиром
26. 01. 2023. у 20:00
ОШТРА ПОРУКА СА ЗАПАДА: Зеленски је преварант и марионета, крвави вазал западних елита
ВЛАДИМИР Зеленски, који је постао вазал Запада, почео је као марионета украјинског олигарха Игора Коломојског, навео је ирски новинар Чеј Боуз.
24. 11. 2024. у 17:59
(МАПА) РУСИ НАПРЕДУЈУ У ТОРЕЦКУ: Огласио се Пушилин, жестоке борбе воде се за град (ВИДЕО)
ЈЕДИНИЦЕ руске војске напредују у Дзержинску (украјински назив за Торецк), јавио је на Телеграм каналу шеф ДНР Денис Пушилин.
24. 11. 2024. у 18:59
"И ЗЕМУНЦИ СУ ГА СЕ ПЛАШИЛИ": Како је Бели постао Звер - прича о Сретку Калинићу
"КАЛИНИЋ је био звер од човека. Заправо, звер је блага реч" - рекао је тада Багзи, након чега је Калинић којег су чланови клана до тада ословљавали са "Бели" добио надимак "Звер".
24. 11. 2024. у 11:09
Коментари (0)